Home / SVET / Macron a Merkelová TLAČIA na Moskvu, aby prepustila ukrajinských námorníkov

Macron a Merkelová TLAČIA na Moskvu, aby prepustila ukrajinských námorníkov

BERLÍN 28. decembra (WebNoviny.sk) – Lídri Nemecka a Francúzska tlačia na Rusko, aby v čase nástupu nového roku a pravoslávnych Vianoc prepustilo ukrajinských námorníkov zadržaných pred vyše mesiacom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v spoločnom piatkovom stanovisku tiež uviedli, že budú naďalej vyvíjať tlak s cieľom implementovať dohodu o prímerí z roku 2015 na východe Ukrajiny.

Loading…

Dlhodobý konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý sa začal anexiou Krymu, znovu eskaloval 25. novembra, keď ruská pobrežná stráž spustila paľbu na tri ukrajinské lode a zadržala ich posádku.

Merkelová a Macron v spoločnom stanovisku opätovne vyzvali na „bezpečnú, voľnú a neobmedzenú plavbu všetkých lodí“ cez Kerčský prieliv, ktorý oddeľuje Krym od Ruska a apelovali na „okamžité a bezpodmienečné prepustenie neoprávnene zatknutých ukrajinských námorníkov“.

Viac k témam: anexia, Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Kerčský prieliv
Zdroj: Webnoviny.sk – Macron a Merkelová tlačia na Moskvu, aby prepustila ukrajinských námorníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *