Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Bezkontaktné platby využívame už vyše 10 rokov, k ich rozmachu prispieva viacero faktov

Bezkontaktné platby využívame už vyše 10 rokov, k ich rozmachu prispieva viacero faktov

BRATISLAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Bezkontaktné platby na slovenskom trhu môžu bankoví klienti využívať už vyše desať rokov.

Prvá bezkontaktná transakcia

V lete v roku 2008 spoločnosť Mastercard v spolupráci s Volksbank Slovensko (neskôr Sberbank a v súčasnosti zlúčená s Prima bankou, pozn. red.) uskutočnila prvú bezkontaktnú platobnú transakciu u zmluvného obchodníka.

„V súčasnosti evidujeme 60-percentný podiel bezkontaktných transakcií. To je číslo, o akom sa nám pred piatimi rokmi ani nesnívalo,“ povedal predseda Združenia pre bankové karty Rasťo Vallo.

Cieľom bolo pri spustení zrýchliť transakcie s menšími hodnotami, do 20 eur. Do tejto hranice totiž nie je potrebné zadávať PIN kód.

V prvej fáze Volksbank karty ponúkala mladým ľuďom od 18 do 26 rokov. O pár mesiacov neskôr začala karty s bezkontaktnou technológiou vydávať aj pre ostatných klientov. Počet bánk ako aj obchodníkov sa časom rozšíril.

Čip v náramku aj prívesku

K rozmachu bezkontaktných platieb prispieva viacero faktov. Tým prvým je, že finančné domy už takmer nevydávajú karty, ktoré nie sú bezkontaktné. Kým v súčasnosti je na Slovensku v obehu zhruba 5,2 milióna platobných kariet, až 92 % z nich je bezkontaktných.

Druhý spočíva v pripravenosti terminálov na prijímanie bezkontaktných platieb. Zo všetkých terminálov na Slovensku to aktuálne dokáže 80 %, pričom z tých najpoužívanejších je to až 99 %.

Nová technológia už v tom období umožnila zmeniť pohľad na tradičnú formu platobnej karty a priniesla nové formáty a prevedenia kariet. Keďže nie je potrebné vkladať kartu do čítačky, tvar a dizajn môže byť ľubovoľný. Čip môže byť zabudovaný aj v náramku alebo prívesku.

Do roku 2020 bude podľa predikcií spoločnosti Mastercard až 62 % nositeľných zariadení obsahovať platobné funkcie. Slováci uvažujú podľa Mastercardu o nových spôsoboch bezkontaktnej platby. Najnovšie sú to platby prostredníctvom mobilného telefónu alebo použitie digitálnych peňaženiek.

Viac k témam: banky, bezkontaktné platby, Mastercard, platba kartou, platobné karty, Volksbank Slovensko, Združenie pre bankové karty
Zdroj: Webnoviny.sk – Bezkontaktné platby využívame už vyše 10 rokov, k ich rozmachu prispieva viacero faktov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *