Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa vykázala prebytok v stovkách miliónov eur, jej výdavky sú oproti plánu vyššie

Sociálna poisťovňa vykázala prebytok v stovkách miliónov eur, jej výdavky sú oproti plánu vyššie

BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Sociálna poisťovňa (SP) vykázala ku koncu októbra tohto roka prebytok vyše 515,7 mil. eur. Poisťovňa pritom dostala počas desiatich mesiacov tohto roka zo štátneho rozpočtu finančnú výpomoc v sume 106,4 mil. eur, čo je oproti pôvodnému plánu menej o 127,7 mil. eur.

Vyššie príjmy od dlžníkov

Vyplýva to zo správy o hospodárení SP za január až október tohto roka. Bez zohľadnenia prebytku z roku 2017 v sume 565,7 mil. eur by SP skončila ku koncu októbra s deficitom 50 mil. eur.

Príjmy poisťovne za január až október tohto roka dosiahli takmer 6,69 mld. eur. V porovnaní s plánom na desať mesiacov tohto roka je to o 181,5 mil. eur viac. Od ekonomicky aktívnych osôb poisťovňa dostala 5,98 mld. eur, čo je v porovnaní s rozpočtovanou sumou o 143,7 mil. eur viac.

Príjmy SP z dlžného poistného za desať mesiacov tohto roka predstavovali 365,2 mil. eur, čo je oproti plánu viac o 188,7 mil. eur. O vyššie príjmy z dlžného poistného sa postaralo čiastočné oddlženie nemocníc. Príjmy poisťovne z poistného od štátu ku koncu októbra tvorili 194,6 mil. eur a príjmy zo sankcií 12,6 mil. eur.

Výdavky vo fonde nezamestnanosti

Výdavky poisťovne za desať mesiacov tohto roka dosiahli takmer 6,74 mld. eur, čo je oproti plánu viac o 83,7 mil. eur. Na dôchodky smerovalo 5,87 mld. eur, na dávky nemocenského poistenia 546,3 mil. eur a na dávky v nezamestnanosti 150,8 mil. eur.

Vyššie ako plánované výdavky poisťovňa za január až október vykázala hlavne vo fonde nemocenského poistenia, vo fonde starobného poistenia a vo fonde poistenia v nezamestnanosti. Najvyšší nárast oproti plánu nastal vo fonde nemocenského poistenia, a to o takmer 45 mil. eur.

V starobnom dôchodkovom fonde išlo oproti plánu o nárast o 27,1 mil. eur a vo fonde poistenia v nezamestnanosti výdavky v porovnaní s rozpočtovanou sumou stúpli o 15,1 mil. eur.

Viac k témam: Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa vykázala prebytok v stovkách miliónov eur, jej výdavky sú oproti plánu vyššie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *