Home / KULTÚRA / Film a TV / Vo veku 75 rokov zomrela režisérka Penny Marshall

Vo veku 75 rokov zomrela režisérka Penny Marshall

NEW YORK 19. decembra (WebNoviny.sk) – Vo veku 75 rokov zomrela v pondelok americká režisérka a producentka Penny Marshall.

Filmárka, ktorá sa stala známou na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov vďaka účinkovaniu v sitkome Laverne & Shirley (1976 – 1983), naposledy vydýchla vo svojom losangeleskom dome v dôsledku komplikácií spôsobených cukrovkou.

V utorok o tom informovala hovorkyňa jej rodiny Michelle Bega. Filmárka pritom v minulosti bojovala aj s rakovinou pľúc.

Celosvetový úspech s komédiou Veľký

Na niekoľkých epizódach seriálu Laverne & Shirley, ktorý vytvoril jej starší brat Garry Marshall, sa podieľala aj ako režisérka a práve vďaka tomu sa dokázala zapísať do povedomia nielen ako herečka.

Keď sa potom Whoopi Goldberg dostala do konfliktu s režisérom Howardom Zieffom, priviedla ju k jej celovečernému režisérskemu debutu – komédii Jumpin‘ Jack Flash (1986), v ktorej Goldberg stvárnila hlavnú rolu.

Skutočný úspech však zaznamenala až s ďalším filmom, rodinnou komédiou Veľký (1988), ktorá Tomovi Hanksovi vyniesla nomináciu na Oscara za hlavnú úlohu.

Oscarové nominácie

Ako režisérka sa neskôr postarala napríklad aj o filmy Čas prebudenia (1990), ktorý si vyslúžil tri nominácie na Oscary vrátane kategórie Najlepší film, Veľké víťazstvo (1992), Zobuďte sa, vojaci! (1994), Kazateľova žena (1996) a tiež dve epizódy seriálu Tara a jej svet (2009 – 2011).

Na konte mala tri nominácie na Zlatý glóbus, ktoré si vyslúžila v rokoch 1978, 1979 a 1980 vďaka účinkovaniu v Laverne & Shirley.

Carole Penny Marshall

Carole Penny Marshall sa narodila 15. októbra 1943 v Bronxe. Jej matka Marjorie Marshall bola učiteľkou tanca a otec Anthony nakrúcal priemyselné filmy.

Počas štúdia na University of New Mexico sa zoznámila s Michaelom Henrym, za ktorého sa v roku 1963 vydala a v roku 1964 sa im narodila dcéra Tracy. O dva roky neskôr sa však rozviedli.

V rokoch 1971 – 1981 bol jej manželom režisér Rob Reiner. Jej brat Garry ju v roku 1967 presvedčil, aby sa presťahovala do Los Angeles, kde študovala herectvo a na živobytie si zarábala ako sekretárka.

Viac k témam: Penny Marshall, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo veku 75 rokov zomrela režisérka Penny Marshall © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel režisér humoristických programov Stanislav Gurka, smúti za ním aj Rasťo Piško

Podľa scenára Stanislava Gurku vzniklo viacero filmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *