Home / SLOVENSKO / Prešovská a Volgogradská univerzita podpísali zmluvu o spolupráci

Prešovská a Volgogradská univerzita podpísali zmluvu o spolupráci

PREŠOV 18. decembra (WebNoviny.sk) – Prešovská univerzita v Prešove (PU) rozšírila okruh medzinárodnej spolupráce. Počas zahraničnej pracovnej cesty v Rusku uzavreli predstavitelia univerzity dohodu vo vedecko-výskumnej oblasti, vzdelávacej činnosti, ako aj akademickej mobility s Volgogradskou štátnou sociálno-pedagogickou univerzitou.

Univerzity majú podobný profil

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa PU Anna Polačková, zmluvu o spolupráci s Volgogradskou univerzitou zastúpenou rektorom Korotkovom, podpísali rektor PU Peter Kónya spoločne s dekanom Fakulty humanitných a prírodných vied PU René Matlovičom.

Volgogradská štátna sociálno-pedagogická univerzita patrí medzi najvýznamnejšie univerzity svojho druhu v Ruskej federácii. Má v mnohom podobný profil ako naša univerzita a spolupráca s ňou ponúka rozšírenie našich akademických a výskumných kontaktov ďalej na východ i konkrétne možnosti kooperácie vo viacerých humanitných, spoločenskovedných a prírodovedných odboroch pre našich pedagógov a študentov,“ vyzdvihol spoluprácu Kónya.

Predmetom zmluvy je aj výmena učiteľov

Predmetom zmluvy je vzájomná spolupráca v oblasti odborného a celoživotného vzdelávania, aktualizácie vzdelávacích programov, ale tiež zvyšovania efektívnosti využitia vedeckého potenciálu vysokých škôl, kvalifikácie pedagogických a vedúcich pracovníkov či zvyšovania akademickej mobility študentov a pedagógov.

Súčasťou tejto zmluvy je i podieľanie sa na realizácii spoločných grantových projektov, organizácii vedeckých podujatí, konferencií, kongresov, sympózií, ako aj kultúrno-umeleckých podujatí. Obe strany sa taktiež dohodli na publikovaní vedeckých prác v zborníkoch a časopisov, vydaní zborníkov, skrípt a monografií v oblasti humanitných a prírodných vied.

Nemenej dôležitou súčasťou spolupráce bude aj výmena učiteľov, vedeckých pracovníkov, doktorandov a študentov, spojená s výučbou, prednáškami, vedením seminárov, konzultáciami, stážami, spoločnými výskumami a metodickou prácou,“ uviedla Polačková.

Spolupráce Prešovskej univerzity

Prešovská univerzita v Prešove spolupracuje so 72 inštitúciami v 21 krajinách. Bilaterálne dohody má podpísané so zahraničnými univerzitami v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Číne, Českej republike, Japonsku, Jordánsku, Kanade, Kazachstane, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rumunsku, Rusku, Slovinsku, Srbsku, Španielsku, Švajčiarsku, Taiwane, Taliansku, Ukrajine či USA.

Univerzita okrem toho, v rámci prepájania teórie s praxou, intenzívne pracuje aj na rozvíjaní spolupráce so strednými školami, samosprávami, úradmi štátnej správy, ale tiež so súkromnými inštitúciami či lokálnymi médiami,“ dodala Polačková.

Viac k témam: Prešovská univerzita, Volgogradská univerzita
Zdroj: Webnoviny.sk – Prešovská a Volgogradská univerzita podpísali zmluvu o spolupráci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *