Home / EKONOMIKA / Počet Slovákov poberajúcich dávku v nezamestnanosti mierne klesol po šesťmesačnom stúpaní

Počet Slovákov poberajúcich dávku v nezamestnanosti mierne klesol po šesťmesačnom stúpaní

BRATISLAVA 18. decembra (WebNoviny.sk) – Sociálna poisťovňa (SP) vyplatila v novembri tohto roka dávku v nezamestnanosti 35,1 tisíca osobám. Medziročne išlo o nárast o 4,4 tisíca ľudí, v porovnaní s októbrom tohto roka dostalo dávku minulý mesiac o 1,1 tisíca ľudí menej.

Pol roka nepretržite stúpal

Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky pritom v minulom mesiaci klesol po tom, ako pol roka nepretržite stúpal. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila SP. Rozpočet poisťovne v tomto roku počíta s tým, že dávku v nezamestnanosti bude dostávať priemerne 30,5 tisíca osôb.

Od začiatku tohto roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernili. Kým do konca vlaňajška bol pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku tohto roka sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti už vzťahuje na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Predĺžili dobu poberania dávky

Takéto miernejšie pravidlá pritom už v minulom roku platili pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Polepšili si aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. Ešte v minulom roku totiž mali tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára tohto roka dávku v nezamestnanosti dostávajú najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostali na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas.

Viac k témam: dávka v nezamestnanosti, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet Slovákov poberajúcich dávku v nezamestnanosti mierne klesol po šesťmesačnom stúpaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *