Home / SLOVENSKO / V Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, teplota je stále pod bodom mrazu

V Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, teplota je stále pod bodom mrazu

BRATISLAVA 18. decembra (WebNoviny.sk) – Na horách bolo v utorok ráno prevažne jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -11 do -5°C. Za uplynulých 24 hodín nepripadol žiadny sneh, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh si zachoval prachový charakter

Počas poslednej periódy sneženia pripadlo na horách 25 až 65 cm nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad. Odvtedy je teplota stále pod bodom mrazu, takže si sneh na niektorých miestach zachoval ešte prachový charakter. Inde vplyvom vetra vznikli snehové dosky s tvrdým povrchom.

Sneh bol previevaný hlavne na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy. V žľaboch najvyšších polôh sa nachádza väčšie množstvo snehu s hrúbkou 0,5 až jeden meter a na vetrom exponovaných miestach bol sneh sfúkaný na tvrdý podklad.

Sneh v stredných polohách do 1 500 m dosahuje výsku do 50 cm, vo vysokých polohách Tatier 35 až 75 cm.

Klesajúca tendencia

V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

Lavínové nebezpečenstvo sa viaže najmä na záveterné svahy a žľaby, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. Silný vietor vytvoril nebezpečné snehové vankúše a náveje.

Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne. Lavínové nebezpečenstvo má klesajúcu tendenciu.

Viac k témam: HZS Horská záchranná služba, lavínové nebezpečenstvo, lavíny, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk – V Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, teplota je stále pod bodom mrazu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pečeň neohrozuje len alkohol, pre jej záchranu je dôležité upraviť svoj životný štýl

Pečeň je najväčší vnútorný orgán v ľudskom tele. Odstraňuje toxíny z krvného obehu, udržiava zdravú hladinu cukru v krvi, reguluje zrážanie krvi a vykonáva stovky ďalších životne dôležitých funkcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *