Home / SVET / Malajzia zažalovala banku Goldman Sachs, údajne spreneverila miliardy dolárov zo štátneho fondu

Malajzia zažalovala banku Goldman Sachs, údajne spreneverila miliardy dolárov zo štátneho fondu

KUALA LUMPUR 17. decembra (WebNoviny.sk) – Malajzia zažalovala americkú banku Goldman Sachs a dvoch jej bývalých manažérov pre ich úlohu v údajnej sprenevere miliárd dolárov zo štátneho investičného fondu 1MDB.

Malajzijský generálny prokurátor Tommy Thomas v pondelok uviedol, že vláda krajiny chce od banky Goldman Sachs vymôcť pokuty v sume niekoľkých miliárd dolárov pre porušenie zákonov o cenných papieroch, vrátane falošných a zavádzajúcich vyhlásení pre investorov. Generálny prokurátor dodal, že jeho úrad bude žiadať pre bývalých manažérov banky Goldman trest odňatia slobody do 10 rokov.

Podľa malajzijskej a americkej prokuratúry predaje dlhopisov, ktoré pre fond 1MDB organizovala Goldman Sachs, poskytli jeden zo zdrojov pre spolupracovníkov bývalého malajzijského premiéra Najiba Razaka na to, aby počas niekoľkých rokoch spreneveril miliardy z fondu, ktorý bol založený na urýchlenie malajzijského ekonomického rozvoja.

Goldman Sachs však poprela, že sa dopustila nejakých priestupkov. „Sme presvedčení, že tieto žaloby sú nesprávne adresované,“ uviedol vo vyhlásení hovorca banky Edward Naylor. „Firma naďalej spolupracuje so všetkými úradmi, ktoré prešetrujú tieto záležitosti,“ dodal.

(1 EUR = 1,1341 USD)

Viac k témam: Goldman Sachs, sprenevera, žaloba
Zdroj: Webnoviny.sk – Malajzia zažalovala banku Goldman Sachs, údajne spreneverila miliardy dolárov zo štátneho fondu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *