Home / šport / Ostatné športy / Fenomenálny Hirscher po obrovskom slalome ovládol aj paralelný obrák v Alta Badii

Fenomenálny Hirscher po obrovskom slalome ovládol aj paralelný obrák v Alta Badii

ALTA BADIA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Fenomenálny Rakúšan Marcel Hirscher sa stal v pondelok podvečer víťazom paralelného obrovského slalomu v talianskej Alta Badii, atraktívnej súťaže zaradenej do Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach.

Hirscher vo finálovej jazde zdolal prekvapenie pretekov, Francúza Thibauta Favrota, o 14 stotín sekundy. Predtým v semifinále si 29-ročný Rakúšan poradil s vlaňajším víťazom Švédom Mattsom Olssonom a vo štvrťfinále prešiel cez Nemca Stefana Luitza. V osemfinále sa musel pred Hirscherom skloniť Nór Kjetil Jansrud a v dvojkolovom šestnásťfinále krajan Roland Leitinger.

Opäť na čele

Hirscher je držiteľ veľkého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári z ostatných siedmich sezón a aktuálne si pripísal už šesťdesiate druhé víťazstvo v bojoch o krištáľové glóbusy, štvrté v tejto sezóne a premiérové v kariére v paralelnom obrovskom slalome. Vyrovnal sa tým legendárnej krajanke Annemarie Moserovej-Pröllovej.

Na Gran Rise v Alta Badii Hirscher triumfoval dvakrát počas dvoch dni. V nedeľu deklasoval konkurenciu v obrovskom slalome, ktorý v tomto talianskom stredisku ovládol šiestykrát v neprerušenej sérii, raz tam pridal aj slalomový triumf. Momentálne je už opäť na čele priebežného poradia SP so ziskom 480 bodov.

Sú to tesné preteky o stotinkách a treba aj šťastie. Ak na štarte nechytíte správny tajming, ako keby ste už prehrali. Spadol mi kameň zo srdca, v porovnaní s minulými rokmi v Alta Badii je toto obrovský úspech. Šesťdesiatdva víťazstiev vo Svetovom pohári? To je niečo neopísateľné a nepredstaviteľné. Sú to nielen moje víťazstvá, ale aj všetkých tých, ktorí mi pomáhali,“ povedal Marcel Hirscher v rozhovore pre ORF.

Favrot po prvý raz na stupni víťazov

Strieborný“ Favrot sa po prvý raz v kariére prebojoval na stupne víťazov vo Svetovom pohári, dosiaľ bolo jeho maximom v SP 17. miesto v obrovskom slalome v Garmisch-Partenkirchene z januára tohto roku. V súboji o tretie miesto zdolal Francúz Alexis Pinturault Švéda Mattsa Olssona.

V úvodnom 1/16-finálovom kole súperi absolvovali dve porovnávacie jazdy s výmenou dráhy na štarte a víťazom sa stal pretekár s lepším súčtom časov. Od osemfinále až do finále o postupujúcich rozhodovala už len jedna vyraďovacia jazda.

V Alta Badii sa paralelný obrovský slalom v rámci SP uskutočnil po štvrtý raz. V premiére v roku 2015 dominoval Nór Kjetil Jansrud, o rok neskôr sa senzačne z víťazstva tešil Francúz Cyprien Sarrazin a vlani triumfoval Švéd Mats Olsson.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní – Alta Badia – paralelný obrovský slalom

výsledky:

Štvrťfinále (1 jazda):
Marcel Hirscher (Rak.-1) – Stefan Luitz (Nem.-8) +0,08
Matts Olsson (Švéd.-4) – Aleksander Aamodt Kilde (Nór.-28) +0,08
Alexis Pinturault (Fr.-3) – Gino Caviezel (Švaj.-22)
Thibaut Favrot (Fr.-26) – Henrik Kristoffersen (Nór.-2) +0,40

Semifinále (1 jazda):
Marcel Hirscher (Rak.-1) – Matts Olsson (Švéd.-4) – Olsson nedokončil
Thibaut Favrot (Fr.-26) – Alexis Pinturault (Fr.-3) +0,07

O 5. miesto (1 jazda):
Stefan Luitz (Nem.-8) – Gino Caviezel (Švaj.-22) +0,27

O 3. miesto (1 jazda):
Alexis Pinturault (Fr.-3) – Matts Olsson (Švéd.-4) +0,18

Finále (1 jazda):
Marcel Hirscher (Rak.-1) – Thibaut Favrot (Fr.-26) +0,14

Konečné poradie: 1. Marcel Hirscher (Rak.), 2. Thibaut Favrot (Fr.), 3. Alexis Pinturault (Fr.), 4. Matts Olsson (Švéd.), 5. Stefan Luitz (Nem.), 6. Gino Caviezel (Švaj.)

Viac k témam: Marcel Hirscher, obrovský slalom, Thibaut Favrot
Zdroj: Webnoviny.sk – Fenomenálny Hirscher po obrovskom slalome ovládol aj paralelný obrák v Alta Badii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *