Home / SVET / Valné zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch, proti boli len USA a Maďarsko

Valné zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch, proti boli len USA a Maďarsko

NEW YORK 17. decembra (WebNoviny.sk) – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v pondelok schválilo drvivou väčšinou hlasov globálny pakt o utečencoch, ktorý posilňuje mechanizmy podpory krajinám s vysokým počtom utečencov a vyzýva jednotlivé krajiny k pomoci osobám, ktoré utekajú zo svojej krajiny z dôvodu vojny, hrozby násilia či perzekúcií.

Deklarácia, ktorá je nezáväzná, prešla vo VZ OSN pomerom hlasov 181 ku dvom, pričom jedinými dvoma krajinami, ktoré hlasovali proti nej, boli Spojené štáty a Maďarsko. Tri krajiny – Dominikánska republika, Eritrea a Líbya – sa zdržali hlasovania.

Loading…


Globálny pak o utečencoch je síce súvisiacim, ale iným dokumentom ako globálny pakt o migrácii, o ktorom sa ešte len bude hlasovať a ktorý vzbudil medzi jednotlivými krajinami omnoho väčšie vášne. Tento druhý dokument totiž na rozdiel od globálneho paktu o utečencoch rieši migráciu ako celok, vrátane migrácie z ekonomických dôvodov.

Proti globálnemu paktu o migrácii sa stavajú odmietavo alebo váhavo mnohé krajiny, pričom niektoré z nich už deklarovali, že ho určite nepodporia. Patria k nim Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty aj Austrália.

Viac k témam: Maďarsko, OSN Organizácia spojených národov, pakt o migrácii OSN, pakt o utečencoch, Spojené štáty americké, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: Webnoviny.sk – Valné zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch, proti boli len USA a Maďarsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *