Home / EKONOMIKA / Informatika / Slovenský videoherný priemysel tento rok dosiahne obrat takmer 43 miliónov eur

Slovenský videoherný priemysel tento rok dosiahne obrat takmer 43 miliónov eur

BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenská asociácia herných vývojárov (SGDA) vydala historicky prvú prehľadovú brožúru o slovenskom hernom priemysle s názvom Slovak Game Industry 2018, z ktorej vyplýva, že tvorba počítačových a digitálnych hier je mimoriadne atraktívne kreatívne odvetvie s nízkym prahom pre vstup, avšak s vysokou mierou konkurencie na svetovom trhu.

Tento rok podľa odhadov vyplývajúcich z vôbec prvého prieskumu presiahne obrat z predaja počítačových a digitálnych hier vytvorených slovenskými tvorcami sumu 42,7 miliónov eur.

Brožúra na 63 stranách ponúka komplexný prehľad odvetvia herných vývojárov, detailné informácie o demografii, prehľad projektov, ako aj subjektov pôsobiacich v hernom priemysle vrátane edukačných platforiem a iniciatív, ktoré si dávajú za cieľ šírenie povedomia o slovenskej scéne doma aj v zahraničí.

„Tvorba počítačových a digitálnych hier má na Slovensku mimoriadne dlhú tradíciu siahajúcu do 80-tych rokov. Na trhu pôsobia subjekty schopné uspieť v mimoriadne tvrdej konkurencii a zaradiť sa svojou tvorbou po boku svetovej špičky,“ povedal prezident asociácie SGDA Marián Ferko.

Dominantnou platformou vývojárov je PC

Na Slovensku sa tvorbe počítačových a digitálnych hier venuje 35 spoločností a kreatívnych dielní rôznej veľkosti, pričom najväčšia z nich zamestnáva takmer 200 profesionálov.

Na západnom Slovensku (najmä v Bratislave) pôsobí 55 % z nich, na východnom Slovensku (prevažne v Košiciach) 31 % a na strednom Slovensku pôsobia 14 % zo spoločností. Viac ako polovica spoločností pôsobí na trhu dlhšie ako päť rokov.

Počas svojej existencie vytvorili spolu viac ako 300 digitálnych hier distribuovaných celosvetovo na všetkých dostupných platformách vrátane virtuálnej reality. Na viac ako jednom projekte naraz pracuje 46 % spoločností. Všetky vytvorené projekty sú určené na svetový trh.

Dominantnou platformou vývojárov je PC s 62 % podielom, pričom iOS je na druhom mieste s 44 % tesne pred Androidom s 40 %.

Herný priemysel napreduje míľovými krokmi

Spoločnosti u nás zamestnávajú spolu viac ako 500 profesionálov pokrývajúcich rôzne disciplíny technického aj umeleckého charakteru, pričom pätinu zamestnancov tvoria ženy a 8 % zamestnaných sú cudzinci.

“Vydanie výsledkov prvého prieskumu je veľký míľnik pre celý slovenský videoherný priemysel. Ako jedno z mála kreatívnych odvetví je priamo hnané technológiami, ale ťaží takisto aj z otvorenosti a zdieľaní skúseností, z čoho profitujú skúsené tímy aj začínajúci tvorcovia,” dodáva Ferko.

“Herný priemysel napreduje míľovými krokmi a teší nás, že aj u nás existujú spoločnosti, ktoré investujú svoj čas do rozvoja a vzdelávania mladých a ukazujú im, že dráha herného vývojára je legitímnou kariérou.”

Obrat slovenských tvorcov počítačových a digitálnych hier oproti minulému roku o 18%. Podľa odhadu SGDA neustále rastúci trh a nové príležitosti pomohli na Slovensku tento rok vytvoriť 80 nových pracovných miest. Celosvetový obrat herného priemyslu sa tento rok odhaduje na vyše 109 miliárd dolárov*.

 

 

Viac k témam: herný priemysel, Slovenská asociácia herných vývojárov (SGDA)
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský videoherný priemysel tento rok dosiahne obrat takmer 43 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *