Home / EKONOMIKA / Osobitný odvod obchodných reťazcov bude platiť aj bez podpisu prezidenta Kisku

Osobitný odvod obchodných reťazcov bude platiť aj bez podpisu prezidenta Kisku

BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa v pondelok rozhodol opätovne nepodpísať zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov a s tým súvisiace doplnenie zákona o dani z príjmov.

Výluka pre malé a stredné podniky

Informovalo o tom tlačové oddelenie prezidenta. Osobitný odvod obchodných reťazcov tak bude od 1. januára 2019 platiť na Slovensku bez podpisu prezidenta.

Osobitný odvod budú na základe schváleného zákona parlamentom platiť obchodné reťazce, v ktorých aspoň 25 % z obratu tvoria potraviny a majú prevádzky minimálne v 15 % všetkých okresov. Výška odvodu je stanovená na úrovni 2,5 % z čistého obratu.

Výluka z odvodu platí pre malé a stredné podniky vo všeobecnosti, podnikové predajne, kde je výrobca aj predajcom potraviny a rovnako aj pre maloobchodné predajne, ktoré predávajú výlučne jednu sortimentnú skupinu potravín.

Zohľadňuje špecifiká prevádzok

Zo zákona je vypustená aj definícia obchodnej aliancie. Odvod zohľadňuje tiež špecifiká prevádzok, ktorých sa týka zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov.

Prevádzky v takýchto regiónoch rovnako nebudú zaťažené odvodom. Na základe novelizácie zákona o dani z príjmov sa osobitný odvod obchodných reťazcov bude považovať za daňový výdavok až po jeho zaplatení.

Viac k témam: Andrej Kiska, osobitný odvod pre obchodné reťazce, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Osobitný odvod obchodných reťazcov bude platiť aj bez podpisu prezidenta Kisku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *