Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Vyššie platy zdravotníkov sú zaslúžené, reaguje ministerstvo zdravotníctva na kritiku odborárov

Vyššie platy zdravotníkov sú zaslúžené, reaguje ministerstvo zdravotníctva na kritiku odborárov

BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Spravodlivé ohodnotenie zdravotníckych pracovníkov je pre Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) kľúčovým a veľmi podstatným rozmerom.

Ministerstvo to uviedlo v reakcii na pondelkové vyhlásenie Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA). Združenie v ňom nesúhlasilo s koeficientami pre minimálne mzdové nároky zdravotníkov.

„Ministerstvo je hrdé na to, že od nového roku sa nám podarilo vyrokovať zvýšenie platov o 10 % pre približne 20 nelekárskych povolaní a teší nás, že si na výplatnej páske zaslúžene prilepšia. Odvádzajú v sektore zdravotníctva nenahraditeľnú prácu pri pacientovi, a preto prilepšenie na výplatnej páske je plne zaslúžené,“ uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Mzdový automat

Podľa Eliášovej sa sestrám zvýšila mzda. Rezort pristúpil k zvýšeniu koeficientu pre sestry s pokročilou praxou. Vďaka legislatíve majú od tohto roka garantovaný 1,0-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve vypočítanej Štatistickým úradom SR dva roky spätne.

Mzdové ohodnotenie sestier podľa hovorkyne každoročne rastie. Platy sestier sa v súčasnosti pravidelne upravujú na základe tzv. mzdového automatu, pričom mzdy sestier v posledných rokoch rástli rýchlejšie ako priemerná mzda v národnom hospodárstve.

Eliášová informovala, že takmer 20 nelekárskych povolaní si od budúceho roka prilepší. Zvyšovanie platov sa dotkne sestier v nemocniciach, ako aj v ambulanciách. Pokiaľ ide napr. o zdravotníckych záchranárov, minimálna výška ich základnej zložky mzdy bola nižšia v porovnaní s minimálnym mzdovým nárokom upraveným Zákonníkom práce (dôvodom tohto stavu je zrýchlený rast minimálnej mzdy).

Starostlivosť o kriticky chorých

Vo februári 2018 bola do nariadenia vlády pre zdravotníckeho záchranára doplnená možnosť získať špecializáciu v odbore „starostlivosť o kriticky chorých“. Preto je podľa Eliášovej nevyhnutné, aby sa táto skutočnosť zohľadnila. Podľa nej treba zohľadniť aj zmeny, ktoré nastali od roku 2018, predovšetkým zriaďovanie urgentných príjmov v zdravotníckych zariadeniach vrátane úpravy ich minimálneho personálneho zabezpečenia.

„Je v záujme ministerstva zdravotníctva, aby sa aj v praxi premietla úprava výšky koeficientov u zdravotníckeho záchranára,“ uviedla Eliášová.

Keďže koeficient zdravotníckych záchranárov bol podľa rezortu najviac podhodnotený, ministerstvo zdravotníctva iniciovalo zmenu – úpravu koeficientu pre zdravotníckeho záchranára.

Sesterský stav je degradovaný

„Ako sme uviedli, dochádza k úprave aj u ďalších zdravotníckych pracovníkov – takmer 20 nelekárskych povolaní si od budúceho roka prilepší na výplatnej páske,“ pripomenula hovorkyňa.

Podľa OZ SaPA je pri zvyšovaní miezd vzdelanie sestier a pôrodných asistentiek dehonestované, sesterský stav je degradovaný a sestry diskriminované voči niektorým iným zdravotníckym povolaniam.

„Pýtali sme sa pani ministerky, či sa jej to zdá byť v poriadku. Odpovedala v duchu, že sa snažila každému pridať spravodlivo 10 %. To však nie je pravda, pretože napr. zdravotníckym záchranárom bol koeficient zvýšený až o 29,6 %, sanitárom o 15,78 % a zubným technikom o 18,67 % až 22,07 %,“ uviedla predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká.

Viac k témam: Andrea Kalavská, minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek OZSaPA
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyššie platy zdravotníkov sú zaslúžené, reaguje ministerstvo zdravotníctva na kritiku odborárov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *