Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Vyššie odmeny spôsobili rozoštvanie zdravotníkov, Kalavská chcela byť podľa odborárov spravodlivá

Vyššie odmeny spôsobili rozoštvanie zdravotníkov, Kalavská chcela byť podľa odborárov spravodlivá

BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) nesúhlasí s nerovnomernými koeficientami pre minimálne mzdové nároky zdravotníckych pracovníkov. Takisto odmieta aj rozoštvávanie zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach.

Združenie to uviedlo v tlačovej správe. OZ SaPA informovalo, že 10-percentné zvyšovanie miezd zdravotníckych pracovníkov sa stane realitou od 1. januára 2019.

Koeficienty sú nerovnomerne nastavené

„Po dlhoročných snahách a aktivitách OZ SaPA tak konečne prichádza k zvýšeniu odmien aj v našom sektore, avšak koeficienty nie sú nastavené rovnomerne a spravodlivo,“ konštatovalo združenie.

Napriek námietkam združenia vyjadreným ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej je podľa OZ SaPA pri zvyšovaní miezd vzdelanie sestier a pôrodných asistentiek dehonestované, sesterský stav je degradovaný a sestry diskriminované voči niektorým iným zdravotníckym povolaniam.

Praktická sestra so strednou školou, čiže nedávno premenovaný zdravotnícky asistent, a so špecializáciou bude mať podľa odsúhlaseného rozdelenia vyšší koeficient pre minimálne mzdové nároky zdravotníckych pracovníkov ako zdravotná sestra s bakalárskym či dokonca magisterským titulom bez špecializácie či bez certifikátu. Pritom podľa združenia je rozdiel v príprave na výkon týchto dvoch povolaní až 2 430 hodín v prospech sestry.

Záchranárom pridala viac, sanitárom menej

„Pýtali sme sa pani ministerky, či sa jej to zdá byť v poriadku. Odpovedala v duchu, že sa snažila každému pridať spravodlivo 10 %. To však nie je pravda, pretože napr. zdravotníckym záchranárom bol koeficient zvýšený až o 29,6 %, sanitárom o 15,78 % a zubným technikom o 18,67 % až 22,07 %,“ uviedla Monika Kavecká, predsedníčka OZ SaPA.

“Všetci si zaslúžime spravodlivé a vyššie mzdy, no nespravodlivé koeficienty nás len rozoštvávajú, čo odmietame. Otázkou je už len to, či sa to deje cielene, alebo je to spôsobené neodbornosťou,“ uzatvorila Kavecká.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko Ministerstvo zdravotníctva SR.

Viac k témam: Andrea Kalavská, minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek OZSaPA, platy, praktická sestra, zdravotná sestra
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyššie odmeny spôsobili rozoštvanie zdravotníkov, Kalavská chcela byť podľa odborárov spravodlivá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *