Home / SVET / Video: Chorváti popierajú, že násilne vyháňajú migrantov do Bosny a Hercegoviny

Video: Chorváti popierajú, že násilne vyháňajú migrantov do Bosny a Hercegoviny

SARAJEVO 17. decembra (WebNoviny.sk) – Chorvátske úrady v nedeľu popreli správu medzinárodnej iniciatívy, ktorá monitoruje násilie na hraniciach európskych štátov, že policajti nelegálne a často násilne vyháňajú migrantov späť do susednej Bosny a Hercegoviny.

Zverejnené video

Chorvátske ministerstvo vnútra zverejnilo stanovisko v reakcii na video zverejnené skupinou Border Violence Monitoring (BVM), na ktorom je vidno ozbrojených chorvátskych policajtov, ako kričia na skupinu migrantov a vyvádzajú ich z lesa.

BVM tvrdí, že má viacero takýchto záznamov z kamier skrytých pozdĺž hranice Chorvátska s Bosnou a Hercegovinou a videí od ľudí, ktorí by „z bezpečnostných dôvodov radi zostali anonymní“.

Zverejnené video podľa ministerstva vzniklo „priamo na hranici“, na mieste, kde nie sú žiadne oficiálne hraničné priechody. Policajti podľa rezortu migrantov nevyháňali, ale legálne ich „odstrašovali“ od vstupu do Chorvátska. V minulosti podobné obvinenia odmietla aj polícia.

Niekoľko tisíc ľudí zostáva v Bosne

Migranti dúfajú, že sa dostanú do Chorvátska, ktoré je členskou krajinou Európskej únie, a odtiaľ ďalej do západnej Európy. Niekoľko tisíc ľudí zostáva v Bosne a Hercegovine, kde čakajú na takúto príležitosť.

Ľudskoprávne skupiny však vyjadrili obavy, že pre kruté zimné počasie je kempovanie vonku pre migrantov nebezpečné.

Bosnianska horská záchranná služba v nedeľu večer informovala, že našla štyroch migrantov, ktorí sa v sobotu stratili v horskej pohraničnej oblasti. Životy dvoch z nich ohrozili vážne omrzliny. V nedeľu ráno zase záchranári našli v zasneženom regióne ďalších 20 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať do Chorvátska.

Viac k témam: Border Violence Monitoring (BVM), Európska únia, migranti, utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Chorváti popierajú, že násilne vyháňajú migrantov do Bosny a Hercegoviny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *