Home / SVET / Austrálska vláda uzná západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, veľvyslanectvo zatiaľ nepresúva

Austrálska vláda uzná západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, veľvyslanectvo zatiaľ nepresúva

CANBERRA 15. decembra (WebNoviny.sk) – Austrálsky premiér Scott Morrison v sobotu oznámil, že jeho vláda sa rozhodla oficiálne uznať západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Dodal však, že austrálske veľvyslanectvo z Tel Avivu nepresunú, kým sa nepodarí dosiahnuť mierovú dohodu zahŕňajúcu dvojštátne riešenie. Dovtedy zriadia v západnom Jeruzaleme prechodnú kanceláriu a budú hľadať vhodné miesto pre veľvyslanectvo.

Morrisona podotkol, že toto rozhodnutie rešpektuje snahy Palestínčanov o vlastný štát s hlavným mestom východným Jeruzalemom, ako aj príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Spojené štáty v máji presunuli svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema, čím ho de facto uznali za hlavné mesto Izraela a strhli tak na seba veľkú kritiku. Palestínčania chcú mať totiž z jeho východnej časti hlavné mesto svojho budúceho štátu. Štatút Jeruzalema je jedným z hlavných sporných bodov medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Viac k témam: Jeruzalem, Palestína
Zdroj: Webnoviny.sk – Austrálska vláda uzná západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, veľvyslanectvo zatiaľ nepresúva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Varšava pomôže Kyjevu s návratom mužov v odvodovom veku, tvrdí poľský minister obrany Kosiniak-Kamysz

Ukrajinská vláda zakázala posielanie identifikačných a cestovných dokladov mužom vo veku 18 až 60 rokov žijúcim v zahraničí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *