Home / EKONOMIKA / Ukrajinské hydinové mäso nemusí spĺňať bezpečnostné normy Európskej únie, varujú potravinári

Ukrajinské hydinové mäso nemusí spĺňať bezpečnostné normy Európskej únie, varujú potravinári

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – Slovensko sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) stalo krajinou, do ktorej mieria stovky kamiónov naložených lacným ukrajinským hydinovým mäsom. SPPK a Únia potravinárov Slovenska (ÚPS) apelujú na spotrebiteľov, aby v obchodoch zisťovali pôvod hydinového mäsa, ktoré kupujú.

Lacné hydinové mäso z Ukrajiny totiž podľa SPPK nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy, aké musia dodržiavať slovenskí chovatelia hydiny.

Ukrajinské mäso je lacnejšie

Je štandardom, že práve pri mäsa z tretích krajín sa ťažko určuje jeho pôvod, nie je vystopovateľné a pri jeho výrobe nie je zaručená prísna kontrola ako v krajinách EÚ. Informovala o tom v piatok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v tlačovej správe.

Ukrajinské mäso sa počas tohto roka objavilo podľa SPPK v stravovacích zariadeniach či maloobchodnej sieti za podstatne nižšie ceny, než sú v prípade slovenského mäsa.

Vyzývajú k opatrnosti

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Úniou potravinárov Slovenska podporujú slovenských hydinárov v ich snahách o bezpečný trh a bezpečné potraviny, a to práve v kontexte zvýšených dovozov mäsa neznámeho pôvodu z tretích krajín.

Opätovne vyzývame spotrebiteľov na maximálnu opatrnosť pri kúpe hydinového mäsa. V časoch potravinových afér je preto namieste ostražitosť a informovanosť. Sme ochotní maximálne spolupracovať so štátnymi kontrolnými orgánmi, aby sme zabezpečili bezpečné potraviny na jednotnom európskom trhu,“ uviedol predseda ÚPS Stanislav Voskár.

Viac k témam: hydina, mäso, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinské hydinové mäso nemusí spĺňať bezpečnostné normy Európskej únie, varujú potravinári © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *