Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Pôrodnícke oddelenie vo Svidníku definitívne uzavrú, rodičky prijmú nemocnice okolitých miest

Pôrodnícke oddelenie vo Svidníku definitívne uzavrú, rodičky prijmú nemocnice okolitých miest

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – V pondelok 17. decembra sa definitívne uzavrie pôrodnícke oddelenie svidníckej nemocnice. Sieť nemocníc Svet zdravia o tom informovala v tlačovej správe. Všetky rodičky sú pripravené prijať tri okolité gynekologicko-pôrodnícke oddelenia v Humennom, vo Vranove nad Topľou a v Michalovciach.

Na plánované pôrody je pripravená bezplatná doprava, ktorú je možné objednať cez regionálne gynekologické ambulancie. V prípade akútneho stavu je potrebné, aby rodičky, tak ako doteraz, volali tiesňovú linku 112. Jej odborný personál ich usmerní v ďalšom postupe a prípadne zabezpečí prevoz rýchlou záchrannou službou na zvolené nemocničné pracovisko.

Dlhodobo zlá situácia

Sieť nemocníc Svet zdravia sa z dôvodu nízkeho počtu pôrodov a dlhodobo zlej personálnej situácie rozhodla začiatkom decembra definitívne ukončiť prevádzku pôrodníckeho oddelenia a neonatológie vo svidníckej nemocnici.

Toto rozhodnutie prišlo rok po tom, ako spoločnosť s Ministerstvom zdravotníctva SR a Prešovským samosprávnym krajom dohodla dodatočné prechodné obdobie na prevádzku týchto dvoch oddelení.

V nemocnici budú zachované gynekologické výkony na úrovni jednodňovej chirurgie. Toto rozhodnutie podľa siete nemocníc nijakým spôsobom neovplyvňuje zamestnanosť nemocnice.

Okolité pôrodnice

Sme radi, že ministerstvo zdravotníctva uznalo našu odbornú argumentáciu a z pohľadu bezpečnosti pacientov akceptovalo rozhodnutie ohľadom svidníckej pôrodnice. Naše okolité moderné pôrodnice sú pripravené maximálne vyjsť v ústrety všetkým rodičkám z toho regiónu,“ vysvetlil generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový.

Informoval, že ich technické vybavenie, hotelové služby, personálne a neonatologické zázemie sú na veľmi vysokej úrovni. Pôrodnice v Humennom a v Michalovciach navyše disponujú pôrodnými izbami, ktoré predstavujú najvyššiu úroveň komfortu a intimity pre rodičku a jej blízku osobu.

Budúce mamičky z okresov Svidníka a Stropkova sa môžu priamo obrátiť na gynekologicko-pôrodnícke oddelenia v Humennom, vo Vranove nad Topľou alebo v Michalovciach.

V prípade potreby im v dohodnutý termín bude na pôrod zabezpečená aj bezplatná dopravná zdravotná služba. Tú objednáva gynekologická ambulancia, ktorú rodička navštevuje. O všetkých týchto zmenách, ako aj o možnosti bezplatnej dopravy na pôrod do pôrodníc Svet zdravia, boli informované regionálne gynekologické ambulancie.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, pôrod, pôrodnica, PSK Prešovský samosprávny kraj, Svet zdravia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pôrodnícke oddelenie vo Svidníku definitívne uzavrú, rodičky prijmú nemocnice okolitých miest © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *