Home / EKONOMIKA / Aká je kvalita vianočných potravín v obchodoch? Nedostatky malo aj pivo, cukrovinky a obľúbený koláč

Aká je kvalita vianočných potravín v obchodoch? Nedostatky malo aj pivo, cukrovinky a obľúbený koláč

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) venuje v tomto období zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré končia na stoloch spotrebiteľov počas Vianoc a Nového roka.

Rozsiahle kontroly zrealizované na celom Slovensku odhalili problémy s hygienou a aj škodlivé či klamlivo označené potraviny. Od začiatku júla do konca novembra zrealizovali potravinoví inšpektori 22 876 kontrol, z toho 878 na vianočný sortiment.

Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov. ŠVPS SR rozdala 470 blokových pokút v hodnote 16 479,62 eura. Informovala o tom v piatok na tlačovom brífingu ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

Kontrolovali aj medovinu a vianočné pečivo

V predvianočnom období pravidelne zintenzívňujeme kontroly potravín, po ktorých je pred sviatkami najväčší dopyt. Naši potravinoví inšpektori prísne dohliadajú na to, aby sa k spotrebiteľom dostali iba bezpečné a vyhovujúce potraviny. O tom, či na našich stoloch skončia kvalitné a čerstvé potraviny, však rozhodujeme sami. Rada by som v tejto súvislosti apelovala na spotrebiteľov, aby ešte dôkladnejšie sledovali zloženie a zvážili, či chcú nakupovať potraviny, ktoré precestovali stovky kilometrov a dozreli v umelých podmienkach,“ uviedla v piatok Gabriela Matečná.

Kontrolám boli podrobené sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská.

Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Medzi najčastejšie problémy patrila podľa riaditeľa ŠVPS SR zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami.

Neuspeli ani punčové rezy a pivá

V kontrolách podľa Bíreša pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dva z nich boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120).

V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív. Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočnými a deklarovanými hodnotami alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.

Veľké množstvo nedostatkov odhalili kontroly pív z malých pivovarov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní.

Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.

Kvalitné ovocie a zelenina

V mesiacoch júl až november 2018 bolo uskutočnených 1 035 kontrol kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Celkovo prekontrolovali inšpektori viac ako milión kilogramov tovaru, z čoho približne 33 tisíc kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.

Výborné výsledky zaznamenali potravinoví inšpektori v prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 nepreukázali laboratórne testy žiadne nedostatky. Úradné kontroly potravín budú podľa agrorezortu prebiehať počas celého vianočného obdobia až do konca roka 2018.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Vianoce
Zdroj: Webnoviny.sk – Aká je kvalita vianočných potravín v obchodoch? Nedostatky malo aj pivo, cukrovinky a obľúbený koláč © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *