Home / SVET / Prezident Siriséna vyhlásením nových volieb porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd Srí Lanky

Prezident Siriséna vyhlásením nových volieb porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd Srí Lanky

KOLOMBO 14. decembra (WebNoviny.sk) – Srílanský najvyšší súd uznal, že prezident Maithrípála Siriséna porušil ústavu, keď nariadil rozpustenie parlamentu a vyhlásil nové voľby. Sedem sudcov sa zhodlo na verdikte, pričom citovali ústavný dodatok z roku 2015, podľa ktorého na to prezident nemal právo.

Politická kríza v krajine sa začala v októbri, keď prezident zosadil premiéra Ranila Vikramasingha a na jeho miesto vymenoval bývalého prezidenta Mahindu Rádžapaksu. Ten sa snažil získať väčšinu v parlamente, no neuspel. Siriséna následne nariadil jeho rozpustenie a vyhlásil voľby, čo však zastavil najvyšší súd.

Premiérovi sa odvtedy dva razy nepodarilo získať dôveru parlamentu a prezident nechcel do funkcie opäť vymenovať Vikramasingha, a to aj napriek kritike, že jeho konanie je protiústavné. Odvolaný premiér však v stredu uspel v parlamentnom hlasovaní o dôvere. Za politika sa postavilo 117 z 225 členov parlamentu.

Poslanci sa teraz môžu pokúsiť o zosadenie prezidenta, na čo však potrebujú dvojtretinovú väčšinu v parlamente, no Vikramasinghe disponuje len relatívnou väčšinou.

Viac k témam: Maithrípála Siriséna, Najvyšší súd, parlamentné voľby na Srí Lanke, Ranil Vikramasinghe
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Siriséna vyhlásením nových volieb porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd Srí Lanky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *