Home / EKONOMIKA / Poslanci prelomili Kiskovo veto a opätovne schválili Dankov odvod obchodných reťazcov

Poslanci prelomili Kiskovo veto a opätovne schválili Dankov odvod obchodných reťazcov

BRATISLAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) – Poslanci NR SR vo štvrtok schválili v pôvodnom znení návrh zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov z dielne SNS, ktorý vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie prezident Andrej Kiska.

Osobitný odvod budú platiť obchodné reťazce, v ktorých aspoň 25 % z obratu tvoria potraviny a majú prevádzky minimálne v 15 % všetkých okresov. Výška odvodu je stanovená na úrovni 2,5 % z čistého obratu. Za tento zákon hlasovalo 78 poslancov NR SR zo 135 prítomných.

Výluka z odvodu platí pre malé a stredné podniky vo všeobecnosti, podnikové predajne, kde je výrobca aj predajcom potraviny a rovnako aj pre maloobchodné predajne, ktoré predávajú výlučne jednu sortimentnú skupinu potravín. Zo zákona je vypustená aj definícia obchodnej aliancie.

Odvod zohľadňuje tiež špecifiká prevádzok, ktorých sa týka zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov. Prevádzky v takýchto regiónoch rovnako nebudú zaťažené odvodom. Na základe novelizácie zákona o dani z príjmov sa osobitný odvod obchodných reťazcov bude považovať za daňový výdavok až po jeho zaplatení. Osobitný odvod obchodných reťazcov začne platiť od 1. januára 2019.

Viac k témam: Andrej Danko, Andrej Kiska, NR SR, odvod pre obchodné reťazce
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci prelomili Kiskovo veto a opätovne schválili Dankov odvod obchodných reťazcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *