Home / EKONOMIKA / Jednoduchší príchod pracovníkov z tretích krajín odobril aj prezident Kiska

Jednoduchší príchod pracovníkov z tretích krajín odobril aj prezident Kiska

BRATISLAVA 12. decembra (WebNoviny.sk) – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o službách zamestnanosti, ktorou sa od začiatku budúceho roka zavedú opatrenia na zjednodušenie a zrýchlenie príchodu pracovníkov z tretích krajín na Slovensko.

Tieto opatrenia majú zefektívniť, urýchliť a spružniť systém upravujúci vstup a pobyt štátnych príslušníkov tretích krajín na území Slovenska za účelom zamestnania, a to najmä v profesiách s identifikovaným nedostatkom pracovnej sily. Novela zákona zavádza zmeny v oblasti služieb zamestnanosti, ako aj v oblasti pobytu cudzincov na Slovensku.

Loading…

 

Nové povinnosti pre zamestnávateľov

V zákone o službách zamestnanosti sa pre zamestnávateľov zavedie povinnosť nahlasovať voľné pracovné miesta na úrady práce s tým, že zákon bude stanovovať maximálnu výšku pokuty za nesplnenie tejto povinnosti.

Ďalšou schválenou zmenou je zvýšenie periodicity aktualizácie zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily z ročnej na štvrťročnú. Novela zákona tiež upravuje podporné doklady predkladané k žiadosti, a to najmä doklady o dosiahnutom vzdelaní a doklady týkajúce sa dočasného pridelenia.

Skracujú sa lehoty pre posudzovanie žiadosti o udelenie povolenia na sezónne zamestnanie a rozširujú sa možnosti vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce cez agentúry dočasného zamestnávania v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily.

Rezort práce tiež zjednocuje dĺžku preverovaného obdobia neporušenia zákazu nelegálneho zamestnávania na účely zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín.

Získanie prechodného pobytu

V zákone o pobyte cudzincov sa od začiatku budúceho roka skracujú lehoty pre posudzovanie žiadosti o udelenie prechodného pobytu na zamestnanie z 90 na 30 dní v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily, alebo ak ide o zamestnancov technologických centier.

Prehodnocuje sa aj počet podporných dokladov k žiadosti o udelenie prechodného pobytu. Zavádzajú sa nové povinnosti niektorým inštitúciám s cieľom uľahčiť priebeh konania o pobyte a mení sa miestna príslušnosť na prijatie žiadosti o prechodný pobyt a konanie vo veci.

Účel lekárskej posudkovej činnosti sa rozšíri aj o posudzovanie schopnosti uchádzača o zamestnanie plniť si povinnosti vyplývajúce zo zákona o službách zamestnanosti. Týmto opatrením sa má predchádzať zneužívaniu práceneschopnosti s cieľom zotrvania v evidencii uchádzačov o zamestnanie bez plnenia si povinností vyplývajúcich zo zákona.

Do Zákonníka práce sa zavádza zákaz pre zamestnávateľa akýmkoľvek spôsobom obmedzovať zamestnanca v možnosti informovať o svojej mzde. „Ide o opatrenie, ktoré má prispieť k zabráneniu zneužívania príchodu občanov tzv. tretích krajín na slovenský pracovný trh na sociálny dumping najmä v mzdovej oblasti,“ uviedol rezort práce.

Novela o sociálnom poistení

Prezidentov podpis získala aj novela zákona o sociálnom poistení od poslancov NR SR za Smer-SD a SNS, ktorú parlament schválil na ostatnej schôdzi. Novelou zákona sa posúva termín pre posudzovanie znakov závislej práce u fyzickej osoby, ktorá odplatne vykonáva šport za športovú organizáciu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu z pohľadu zákona o sociálnom poistení a zákona o zdravotnom poistení. Tento termín sa posunie o tri roky, z roku 2018 na rok 2021.

Ako novelu zákona zdôvodnili predkladatelia, viaceré ligové kluby v súčasnosti avizujú, že vo vzťahu k ustanoveniam zákonov o sociálnom a zdravotnom poistení nebudú schopné ekonomicky zvládnuť zvýšené osobné náklady športovcov, a nebudú sa vedieť ďalej starať o rozvoj profesionálneho športu na Slovensku.

Viac k témam: Andrej Kiska, NR SR, prezident SR, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk – Jednoduchší príchod pracovníkov z tretích krajín odobril aj prezident Kiska © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *