Home / SLOVENSKO / DEZinformácie sú akútna a strategická HROZBA pre demokraciu, uviedol štátny tajomník Ružička

DEZinformácie sú akútna a strategická HROZBA pre demokraciu, uviedol štátny tajomník Ružička

V utorok (11.12.) rokovali v Bruseli na Rade pre všeobecné záležitosti (GAC) ministri členských štátov pre európske záležitosti. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.

Jednou z hlavných tém rokovania bol viacročný finančný rámec, o ktorom sa diskutovalo v rámci viacerých bodov agendy. Štátny tajomník F. Ružička informoval partnerov o úspešnom samite Skupiny priateľov súdržnosti v Bratislave, ktorého výsledkom je prijatie spoločnej deklarácie k prioritám pre rokovania o rozpočte EÚ. Štátny tajomník F. Ružička zdôraznil, že „financie nemôžu limitovať našu víziu budúcej EÚ, zároveň kvalita a vyváženosť samotnej dohody prevažuje nad snahami o jej čo najskoršie uzavretie.“

Loading…

 

V rámci prípravy stretnutia lídrov členských štátov EÚ, ktoré sa bude konať v druhej polovici týždňa v Bruseli, ministri prerokovali viacero tém. Slovensko signalizovalo svoju plnú podporu Akčnému plánu EÚ na boj s dezinformáciami, ktoré podľa štátneho tajomníka F. Ružičku predstavujú „akútnu a strategickú hrozbu pre naše demokratické systémy a vyžadujú celoeurópsku spoluprácu, ako aj spoluprácu s tretím sektorom a sociálnymi sieťami“. Pri téme jednotného trhu Slovensko zdôrazňuje, že naše zameranie by malo byť ambicióznejšie namierené na zachovanie jeho integrity, využitie jeho potenciálu a odstránenie zvyšných bariér. V oblasti vonkajších vzťahov ministri členských štátov diskutovali o reakcii na eskaláciu napätia medzi Ukrajinou a Ruskom po incidente v Azovskom mori.

V súvislosti s blížiacim sa nástupom nového predsedníckeho tria v zložení Rumunsko, Fínsko a Chorvátsko, ministri privítali jeho program, ktorý má za cieľ priblížiť EÚ jej občanom a zvýšiť dôveryhodnosť a transparentnosť v rozhodovacích procesoch. Na pracovnom obede k subsidiarite informovalo rakúske predsedníctvo o výsledkoch konferencie „Subsidiarita ako základný princíp EÚ“, ktorá sa uskutočnila 15.-16. novembra v Bregenzi. Nasledovala diskusia, v ktorej zástupcovia členských štátov zhodnotili najnovší vývoj v tejto téme a aj konkrétne návrhy zaisťujúce aplikáciu princípu subsidiarity. V rámci záverečných bodov zasadnutia sa uskutočnilo v poradí tretie vypočutie Poľska a počas diskusie na tému rizika porušenia hodnôt EÚ v Maďarsku sa hovorilo hlavne o procesných aspektoch konania voči Maďarsku.

Zdroj info a foto ilustračné: TU

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Najvyššieho súdu sa rázne ohradil voči tvrdeniam Fica o odmietnutí súčinnosti pri bleskovej kontrole z ministerstva

Ako Fico spresnil, predmetom kontroly bolo prideľovanie spisov senátu Juraja Klimenta v predchádzajúcich rokoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *