Home / EKONOMIKA / Tisíce poľnohospodárov na Slovensku majú schválené finančné príspevky

Tisíce poľnohospodárov na Slovensku majú schválené finančné príspevky

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vydala od 1. decembra rozhodnutia o poskytnutí priamych platieb pre viac ako 14 tis. žiadateľov.

Z celkového počtu to predstavuje 75,4 %. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v tlačovej správe. Ďalšie kolo schvaľovania platieb bude ešte tento týždeň.

Ako uviedol generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch, z celkového počtu 58 937 platieb na plochy a zvieratá bolo schválených celkovo 40 044 platieb (68 %) v sume viac ako 222,5 milióna eur.

Vyplácanie až do 30. júna

Podľa PPA tak ide o dobré správy pre slovenských poľnohospodárov, keďže podľa európskej legislatívy sa platby vyplácajú až do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka.

V decembri 2018 schvaľuje PPA priame podpory v rámci jednotnej žiadosti: doplnkové vnútroštátne platby na plochu a chmeľ, oddelené priame platby: jednotná platba na plochu a platba na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie, viazané priame platby: na pestovanie zeleniny a ovocia s vysokou a veľmi vysokou prácnosťou, rajčiny, chmeľ, cukrovú repu, na chov bahníc, jariek a kôz, dojníc a výkrm hovädzieho dobytka spolu s úhradou finančnej disciplíny a podpora z PRV 2014 – 2020: platby pre vybrané oblasti s prírodnými alebo inými obmedzeniami a platby v rámci Natura 2000 na poľnohospodárskej pôde.

Ďalšie podporné schémy

Od januára 2019 bude PPA schvaľovať aj platby na ďalšie podporné schémy v rámci jednotnej žiadosti na rok 2018: ekologické poľnohospodárstvo, platba pre mladého poľnohospodára, agroenvironmentálno-klimatické opatrenie na poľnohospodársku plochu.

V priebehu 2. štvrťroka 2019 plánuje agentúra schvaľovať platby aj na ostatných žiadostiach o poskytnutie priamych podpôr predložených v roku 2018 (agroenvironmentálno-klimatické opatrenie – chov a udržanie ohrozených druhov zvierat, dobré životné podmienky zvierat) a lesnícke opatrenia (prvé zalesnenie poľnohospodárskej pôdy, Natura 2000 na lesných pozemkoch a lesnícko-environmentálne platby a ochrana lesov).

Viac k témam: Gabriela Matečná, Juraj Kožuch, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, poľnohospodárstvo, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisíce poľnohospodárov na Slovensku majú schválené finančné príspevky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *