Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / V Komárne otvorili komplexné onkologické centrum, pribudli nové prístroje a ožarovacie techniky

V Komárne otvorili komplexné onkologické centrum, pribudli nové prístroje a ožarovacie techniky

BRATISLAVA 10. decembra (WebNoviny.sk) – V Komárňanskej nemocnici otvorili komplexné onkologické centrum. Skupina AGEL, do ktorej nemocnica patrí, o tom informovala v tlačovej správe.

Do prevádzky v pondelok uviedli zrekonštruovanú časť radiačnej onkológie v hodnote takmer 4 milióny eur. Je súčasťou vznikajúceho komplexného onkologického centra, ktoré bude slúžiť pre 500 tisíc ľudí zo spádovej oblasti južného a stredného Slovenska.

Dostupná liečba lineárnym urýchľovačom

V rámci prvej etapy sa vybudovalo nové moderné pracovisko radiačnej onkológie. Pacienti taktiež získali rozšírenú diagnostickú sekciu, čo v praxi znamená, že je im dostupný zvýšený počet CT vyšetrení na najnovšom type CT simulátora. Onkologicky chorí pacienti majú k dispozícii aj jeden z najmodernejších lineárnych urýchľovačov v strednej Európe.

Komárno sa stáva dvanástym mestom na Slovensku, kde je liečba lineárnym urýchľovačom dostupná. Nová technológia znamená skok do budúcnosti, jedinú svojho druhu v regióne Slovenska a Čiech. Prináša možnosť využitia špeciálnych ožarovacích techník ako sú V-MAT a IMRT ako štandard liečby u všetkých pacientov,“ uviedol primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Pavel Demeter.

Najmodernejší rad CT prístroja

V nemocnici je podľa neho inštalovaný aj najmodernejší rad CT prístroja pre potreby rádioterapie vôbec. Umožňuje snímanie pohybu hrudníka – tzv. respiratory gating – pri plánovaní ožarovania nádorov v oblasti hrudníka.

Táto technológia má byť podľa Demetra v rukách kvalifikovaného personálu, ktorý si svoje skúsenosti zvyšoval v rámci špeciálnych školiacich akcií v USA, Švajčiarsku, Dánsku, Čechách a na Slovensku.

Komplexné onkologické centrum predstavuje novú úroveň kvality zdravotnej starostlivosti na základe inovatívnych a na Slovensku unikátnych procesov a technologického vybavenia,“ poznamenal riaditeľ Nemocnice Komárno Miroslav Jaška.

Informoval, že jeho niekoľkoročnú realizáciu bude mať na starosti erudovaný projektový tím zložený z odborníkov vo svojej oblasti, ktorý spolupracuje v rámci Českej a Slovenskej republiky.

Rozšírenie spádovej oblasti

AGEL predpokladá, že nové centrum dosiahne v krátkom čase úroveň renomovaných onkologických pracovísk na Slovensku. Projekt modernej liečby onkologických pacientov vychádza z lokálnych a medzinárodných štatistík výskytu, úmrtnosti a prevalencie onkologických ochorení v danej spádovej oblasti.

Z pohľadu onkologických pracovísk v rámci regionality a výskytu onkologických ochorení sa podľa siete nemocníc spádová oblasť rozšíri na viac ako 500 tisíc ľudí a mala by zahŕňať okresy Komárno, Nové Zámky, Levice, Zlaté Moravce, Dunajská Stredu, Šaľu, Galantu, Veľký Krtíš a Krupinu.

Predlohou k realizácii komplexného onkologického centra v Komárne je komplexné onkologické centrum v Novom Jičíne, v nemocnici, ktorá patrí do skupiny AGEL.

Viac k témam: CT prístroj, Nemocnica Komárno, onkológia
Zdroj: Webnoviny.sk – V Komárne otvorili komplexné onkologické centrum, pribudli nové prístroje a ožarovacie techniky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *