Home / EKONOMIKA / Veľká Británia môže jednostranne odvolať brexit, rozhodol Súdny dvor Európskej únie

Veľká Británia môže jednostranne odvolať brexit, rozhodol Súdny dvor Európskej únie

LONDÝN 10. decembra (WebNoviny.sk) – Veľká Británia môže jednostranne zmeniť rozhodnutie o vystúpení krajiny z Európskej únie. Rozhodol o tom v pondelok Súdny dvor Európskej únie (ECJ).

Členský štát, ktorý oznámil zámer vystúpiť z EÚ, môže „toto oznámenie jednostranne stiahnuť“, uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Najvyšší súdny tribunál tým potvrdil právny názor, ktorý zverejnil minulý týždeň generálny advokát ECJ Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Aktivovaný článok 50

O vystúpení Veľkej Británie z európskeho spoločenstva rozhodli britskí voliči v referende, ktoré sa uskutočnilo v júni 2016.

Vláda v Londýne následne aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy o EÚ, ktorý špecifikuje procedúru dobrovoľného odchodu členskej krajiny z európskeho spoločenstva.

Zrýchlené súdne konanie

Vypočúvanie argumentov v otázke, či by Veľká Británia mohla jednostranne zrušiť svoje rozhodnutie o odchode z EÚ pred brexitom, ktorý je naplánovaný na 29. marca budúceho roka, sa začalo na Súdnom dvore EÚ v utorok 27. novembra.

Problematiku vzhľadom na blížiaci sa brexit súd posudzoval v zrýchlenom konaní na základe podnetu škótskych zákonodarcov. V pozadí ich kroku je rastúci tlak odporcov brexitu na vypísanie druhého referenda o odchode Británie z bloku.

Viac k témam: brexit, ECJ Európsky súdny dvor, Európska únia, Manuel Campos Sanchez-Bordona
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia môže jednostranne odvolať brexit, rozhodol Súdny dvor Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *