Home / SVET / Rokovania OSN o Západnej Sahare budú pokračovať budúci rok

Rokovania OSN o Západnej Sahare budú pokračovať budúci rok

ŽENEVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – V Ženeve sa skončili dvojdňové rokovania o budúcnosti Západnej Sahary, ktoré sa konali pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN).

Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Západnú Saharu a niekdajší nemecký prezident Horst Köhler počas vôbec prvého takéhoto stretnutia po šiestich rokoch diskutoval s ministrami zahraničných vecí z Alžírska, Maroka, Mauritánie a lídrami západosaharského povstaleckého Frontu Polisario.

Podľa Köhlera to bol „prvý, ale dôležitý“ krok smerujúci k vyriešeniu desiatky rokov trvajúceho sporu medzi Marokom a Frontom Polisario, ktorý bojuje za nezávislosť regiónu. Vyslanec vo štvrtok oznámil, že na prvý štvrťrok budúceho roka plánujú ďalšie takéto rokovania pri okrúhlom stole.

Maroko anektovalo bývalú španielsku kolóniu v roku 1975 a s Frontom Polisario bojovalo až do roku 1991, keď sa s pomocou vyjednávačov OSN dohodli na prímerí. Maroko navrhlo Západnej Sahare rozsiahlu autonómiu, spomínané hnutie ale požaduje referendum o budúcnosti tejto oblasti.

Viac k témam: Front Polisario, Horst Köhler, nezávislosť, OSN Organizácia spojených národov, rokovania, Západná Sahara
Zdroj: Webnoviny.sk – Rokovania OSN o Západnej Sahare budú pokračovať budúci rok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *