Home / SLOVENSKO / Ambasády USA, Kanady a Británie ocenili pokrok v boji proti korupcii na Slovensku

Ambasády USA, Kanady a Británie ocenili pokrok v boji proti korupcii na Slovensku

BRATISLAVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – Veľvyslanectvá USA, Kanady a Spojeného kráľovstva privítali nedávne odsudzujúce rozsudky vo viacerých prípadoch korupcie vysokopostavených štátnych úradníkov a pokrok vo viacerých prebiehajúcich vyšetrovaniach na Slovensku.

Rýchle vyšetrenie korupcie

„Veríme, že tieto prípady budú rýchlo doriešené a že príslušné štátne orgány budú schopné identifikovať tých, ktorí riadili korupciu alebo z nej mali prospech,“ uviedli v spoločnom vyhlásení pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý si svet pripomenie v nedeľu 9. novembra.

Veľvyslanectvá tiež ocenili snahy o zlepšenie ochrany oznamovateľov korupcie, ako aj o vytvorenie nezávislého úradu, ktorý bude mať túto ochranu na starosti. Vo vyhlásení pripomenuli, že podľa prieskumov verejnej mienky je dôvera Slovákov v štátne inštitúcie stále nízka. Preto niektorí potenciálni oznamovatelia korupcie nechcú riskovať pre obavy, že príslušné štátne orgány ich neochránia.

Posilnená dôvera verejnosti

„Včasné a nezávislé vyšetrovanie, stíhanie a odsúdenie v prípadoch korupcie vysokopostavených štátnych úradníkov môže posilniť dôveru verejnosti v štátne inštitúcie a demokratickú vládu,“ píšu veľvyslanectvá vo vyhlásení. Rovnaké účinky má aj transparentná súťaž v procesoch verejného obstarávania a dôsledná implementácia prísnych etických a profesionálnych štandardov u sudcov, prokurátorov a štátnych úradníkov.

Udalosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári podľa vyhlásenia ukázali, že bojovníci proti korupcii sa nedajú umlčať.

„Hoci investigatívni novinári hrajú dôležitú úlohu pri garantovaní práva verejnosti na prístup k informáciám, občania majú najdôležitejšiu úlohu pri oznamovaní korupcie a požadovaní neskorumpovanej a efektívnej verejnej správy,“ píšu na záver.

Viac k témam: britské veľvyslanectvo, kanadské veľvyslanectvo, korupcia, Medzinárodný deň boja proti korupcii, spoločné vyhlásenie, Veľvyslanectvo USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Ambasády USA, Kanady a Británie ocenili pokrok v boji proti korupcii na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *