Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Ambulantní lekári by nemali pýtať peniaze za ošetrenie od poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Ambulantní lekári by nemali pýtať peniaze za ošetrenie od poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne

BRATISLAVA 5. decembra (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa v utorok na dodatkoch k zmluvám nedohodli. Podľa vyjadrenia VšZP však bolo utorkové rokovanie užitočné a konštruktívne.

Nepochopiteľný krok

Poisťovňa opätovne zdôraznila, že na základe verejného prísľubu do 31. decembra 2018 považuje za svojich zmluvných partnerov aj poskytovateľov zo ZAP, ktorí nepodpísali dodatky k zmluvám.

Neexistuje preto podľa nej žiaden dôvod, aby niektorí z nich od poistencov VšZP vyberali priame platby za zdravotnú starostlivosť, lieky v lekárňach alebo za iné výkony.

„Vyberanie priamych platieb od pacientov v situácii, keď majú od VšZP túto finančnú garanciu, je preto nepochopiteľným krokom, ktorý zbytočne naštrbuje vzťah medzi lekárom a pacientom,“ upozornila VšZP.

Odprezentovali návrh úprav

„Rokovanie VšZP a ZAP k zmluvným a cenovým úpravám pre členov ZAP boli včera ešte len otvorené,“ uviedla v stredu pre agentúru SITA výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková.

Podľa nej bol zväzu odprezentovaný návrh úprav, ktorý korešponduje s návrhom dodatkov expedovaných cez krajské pobočky VšZP členom ZAP na individuálny podpis.

V stredu v podvečerných hodinách zasadne Správna rada ZAP, ktorá sa bude návrhom VšZP a ďalším postupom rokovania intenzívne zaoberať. Následne je dohodnuté rokovanie vedenia ZAP a VšZP vo štvrtok 6. decembra o 12:00 v sídle Generálneho riaditeľstva VšZP.

Viac k témam: VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa, ZAP Zväz ambulantných poskytovateľov
Zdroj: Webnoviny.sk – Ambulantní lekári by nemali pýtať peniaze za ošetrenie od poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *