Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Vláda neschválila účasť slovenského zástupcu v Marakéši, budúcnosť Lajčáka je neistá

Aktualizované: Vláda neschválila účasť slovenského zástupcu v Marakéši, budúcnosť Lajčáka je neistá

aktualizované 5. decembra 11:51

BRATISLAVA 5. decembra (WebNoviny.sk) – Vláda v stredu odmietla schválenie migračného paktu OSN. Vzala na vedomie uznesenie NR SR ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii z tejto organizácie.

Vláda podľa svojho uznesenia uložila predsedovi vlády vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii a zároveň prikázala ministrom zdržať sa konania, ktoré by mohlo vyvolať pocit, že sa k paktu prihlasujú.

Vláda zasadne po konferencii v Marakéši

Ako po rokovaní vlády informoval premiér Peter Pellegrini, najbližšie vláda zasadne po konferencii v Marakéši, a keďže v stredu nikomu neodsúhlasili cestu do Maroka, nikto tam ani nejde.

Pre neschválenie tohto dokumentu sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák dostal do sporu s vládou a parlamentom.

Premiér Pellegrini zároveň požiadal Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aby pripravili diplomatickú poštu, ktorá bude obsahovať slovenské pripomienky ku kompaktu a odošleme ju do Maroka.

„Požiadal som rezort zahraničia, aby pripravili poštu tak, aby som ju ešte tento týždeň podpísal a aby tam boli uvedené naše výhrady. Budeme sa snažiť o to, aby sa tieto výhrady a naše stanovisko dostalo do rúk ľuďom, ktorí konferenciu v Maroku organizujú,“ povedal Pellegrini.

Lajčák oznámil demisiu vo štvrtok

Kompakt sa vypracovával vo Valnom zhromaždení OSN v čase, keď mu predsedal Lajčák. Ten tento dokument obhajoval, vysvetľoval, že nezasahuje do suverenity štátov a pomôže ochrániť Slovákov a Slovenky, ktoré pracujú napríklad ako opatrovateľky v Rakúsku.

Proti tomuto dokumentu hlasovala Národná rada SR minulý týždeň, proti prijatiu kompaktu sa vyslovili strany Smer-SD, SNS, Sme rodina a ĽSNS. Tieto strany majú problém aj s tým, aby do Marakéša išiel zástupca Slovenska prezentovať výhrady Slovenska.

Lajčák vo štvrtok, keď parlament toto uznesenie prijal, oznámil podanie demisie. Tá sa dostala k prezidentovi na stôl v piatok. V stredu po rokovaní vlády sa Lajčák aj Pellegrini majú stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý je za účasť Slovenska v Marakéši.

Podľa svojich slov pozícii ministra rozumie, ale bol by nerád, ak by o neho Slovensko prišlo. Za jeho zotrvanie vo funkcii sa bol u premiéra prihovoriť aj šéf Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger. Slovensko bude tejto organizácii budúci rok predsedať. Právnici upozorňujú, že prezident nemôže demisiu odmietnuť.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Miroslav Lajčák, pakt o migrácii OSN, Peter Pellegrini, premiér Slovenskej republiky, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Vláda neschválila účasť slovenského zástupcu v Marakéši, budúcnosť Lajčáka je neistá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vokálny highlight roka. ‚Songs We Know‘ v Bratislave

V bratislavskom DPOH sa v júni odohrá koncert, ktorý by sme už teraz mohli označiť za jazzovú vokálnu udalosť roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *