Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Generálny prokurátor Čižnár nariadil prepustiť z väzby aktivistov Greenpeace

Aktualizované: Generálny prokurátor Čižnár nariadil prepustiť z väzby aktivistov Greenpeace

aktualizované 4. novembra 13:37

BRATISLAVA 4. decembra (WebNoviny.sk) – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal príkaz na prepustenie všetkých 12 aktivistov Greenpeace, na ktorých súd uvalil väzbu za protest proti ťažbe uhlia v Novákoch. Príkaz podľa Čižnára doručia o niekoľko hodín, až potom zadržaných prepustia.

Úteková väzba nemala byť uvalená

Generálna prokuratúra dospela po preštudovaní vyšetrovacieho spisu k záveru, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu na jej uvalenie.

„Úteková väzba nemala byť uvalená. To znamená, že sú vo väzbe neprávom,“ vyhlásil Čižnár. Ani skutok, ktorý mali aktivisti spáchať, nie je podľa Čižnára dobre právne kvalifikovaný. Rozhodnutie Okresného súd v Prievidzi uvaliť na aktivistov väzbu nechcel Čižnár komentovať.

Zadržali pätnásť aktivistov

Polícia v stredu zadržala pätnásť aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili.

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu rozhodol, že 12 aktivisti budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe.

Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

 

Viac k témam: Generálna prokuratúra SR, generálny prokurátor, Greenpeace, Hornonitrianske bane, Jaromír Čižnár
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Generálny prokurátor Čižnár nariadil prepustiť z väzby aktivistov Greenpeace © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *