Home / SVET / Babiš je pre eurofondy čerpané Agrofertom v konflikte záujmov, podľa Staesa by mal rezignovať

Babiš je pre eurofondy čerpané Agrofertom v konflikte záujmov, podľa Staesa by mal rezignovať

BRATISLAVA 1. decembra (WebNoviny.sk) – Český premiér Andrej Babiš sa podľa právnikov Európskej komisie (EK) dostal do stretu záujmov pre čerpanie eurofondov jeho niekdajším konglomerátom Agrofert.

Vyplýva to z ich uniknutej správy, o ktorej informoval britský denník The Guardian. Závery právnikov EK sa týkajú dotácií vyplatených firmám v Agroferte za tento rok.

Analýza unikla najskôr do médií

Právnici v správe uvádzajú, že je Babiš v situácii, ktorá sa „kvalifikuje ako konflikt záujmov“, pretože by verejní činitelia a politici nemali mať prospech z finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ), ktoré v konečnom dôsledku kontrolujú. Českí daňoví poplatníci čelia hrozbe, že budú musieť zaplatiť naspäť aspoň 82 miliónov eur, ktoré v roku 2018 čerpal Agrofert z eurofondov. Konečná suma však môže byť oveľa vyššia, píše The Guardian.

„Analýzu právnikov Európskej komisie som nevidel, dozvedám sa o nej z médií, kam, bohužiaľ, unikla skôr, ako som mal možnosť sa s ňou zoznámiť ja alebo moji právni zástupcovia. Keď Komisia zverejní oficiálne vyjadrenie, preštudujú a vyjadria sa k nemu českí právnici,“ vyjadril sa pre spravodajský portál iDNES.cz Babiš. Premiér však s úryvkami správy nesúhlasí a tvrdí, že sa do žiadneho stretu záujmov nedostal a správa sa podľa zákona. Podobne sa vyjadril aj hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

Ohrozená nestrannosť a objektívnosť

Úradníci komisie vyšetrujú desiatky miliónov ďalších dotácií, ktoré dostal Agrofert od roku 2013. Komisia, ktorá dohliada nad eurofondmi pre farmárov a chudobnejšie regióny, začala konglomerát vyšetrovať, po tom, čo aktivisti za transparentnosť tvrdili, že majú dôkazy o tom, že Babiš zostal jeho vlastníkom majúcim príslušné výhody, čo porušuje české aj európske zákony. Prípadom sa začala zaoberať právna služba EK, ktorá prišla k záveru, že nestrannosť a objektívnosť jeho konania ako premiéra môžu byť v súvislosti s dotáciami „ohrozené“.

Právnici sa venovali len tomu, či Babiš porušil predpisy o eurofondoch z tohto roku. Domnievajú sa však, že existuje aj možnosť, že politik bol v konflikte záujmov už v čase, keď pôsobil ako český minister financií a keď platili skoršie predpisy o regulácií dotácií.

Belgický poslanec za Zelených Bart Staes sa v súvislosti s prípadom vyjadril, že Babiš by mal prerušiť všetky väzby s Agrofertom alebo skončiť. „Ak to neurobí … potom musí rezignovať,“ vyjadril sa politik.

Viac k témam: agrofert, Andrej Babiš, eurofondy, Európska komisia (EK), Európska únia, farmári, poľnohospodárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Babiš je pre eurofondy čerpané Agrofertom v konflikte záujmov, podľa Staesa by mal rezignovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *