Home / KULTÚRA / V Hanušovciach nad Topľou predstavia historické dominanty mesta

V Hanušovciach nad Topľou predstavia historické dominanty mesta

HANUŠOVCE n/TOPĽOU 30. novembra (WebNoviny.sk) – Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou môžu lepšie spoznať jedinečné mestské stavby, ktoré sa nachádzajú v jeho historickom jadre. Ide o dodnes zachované dominanty tohto dolnošarišského mesta.

Ako agentúru SITA informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove, zaujímavé informácie o pamiatkovo chránených unikátoch a odbornú prehliadku kaštieľa ponúka v piatok 30. novembra podujatie v rámci cyklu Okná do histórie.

Renesančná zvonica

Najstarším sakrálnym objektom v Hanušovciach nad Topľou je ranogotický kostol z prvej polovice 13 storočia, ktorého stavba je pripisovaná rytierskemu rádu Johanitov. Pamiatok, ktoré si zaslúžia obdiv, je tu však podľa historika Samuela Brussa určite viac. Patrí medzi ne napríklad renesančná zvonica.

Zvonica sa nachádza pod ranogotickým kostolom. Pochádza zo 17. storočia a je v nej umiestnený najväčší zvon okresu, ktorý váži až 1 200 kilogramov a je z roku 1646,“ uviedol vedúci organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Najdlhšie klonený viadukt

Ďalším renesančným skvostom je podľa jeho slov budova, ktorú miestni obyvatelia nazývajú „malý kaštieľ“. Nachádza sa asi 40 metrov pod zvonicou a je to jedna z najstarších profánnych stavieb kaštieľového typu na Slovensku.

Výstavbu kaštieľa datujeme do roku 1564. Jeho staviteľom bol slávny rod Soós zo Solivaru,“ prezradil Bruss. Najväčšou stavbou historického centra je barokový kaštieľ, postavený v prvej polovici 18. storočia rodinou Dessewffy z Černeku a Kamenice.

Nesmieme zabudnúť ani na dominantu celého mesta a to na najdlhšie klonený viadukt v strednej Európe, dnes technickú pamiatku Hanušovský viadukt, ktorý bol postavený v období Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny,“ dodal Bruss.

Odborná prednáška pod názvom Historické stavby v Hanušovciach nad Topľou sa uskutoční v piatok 30. novembra o 16:00 v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou.

Viac k témam: kaštieľ, viadukt
Zdroj: Webnoviny.sk – V Hanušovciach nad Topľou predstavia historické dominanty mesta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *