Home / SLOVENSKO / V Prešove vysádzajú stovky stromov, zelenšie budú aj parkoviská

V Prešove vysádzajú stovky stromov, zelenšie budú aj parkoviská

PREŠOV 28. novembra (WebNoviny.sk) – V Prešove pribúdajú v týchto dňoch stovky stromov. Vo všetkých mestských častiach okrem náhradnej výsadby za vyrúbané stromy sa sadia aj nové porasty. Zelenšie budú aj parkoviská.

Všetky prešovské sídliská

Ako pre agentúru SITA konkretizoval tlačový referent Milan Grejták z Mestského úradu v Prešove, vyše tristo stromov a krov, ktoré práve vysádzajú v Prešove, je náhradnou výsadbou za tie, ktoré ustúpili výstavbe, alebo rástli na nevhodných miestach.

Sadia sa na všetkých prešovských sídliskách, na parcelách určených výrubovými rozhodnutiami, najviac na sídlisku Sekčov. „Ide najmä o listnaté stromy, ale verejné priestory skrášli tiež jedľa biela a pribudnú aj kry,“ uviedol Grejták.

Jedince zničené vandalmi

Nové stromy sa sadili už aj v predchádzajúcich mesiacoch, keď na území mesta pribudlo 157 nových listnatých stromov. Úplne novou bola výsadba obojstrannej aleje na ulici Mudroňova, ktorú skrášľujú sakury. Nové stromy pribudli tiež vo vnútrobloku na ulici Armádneho generála Svobodu. Vysadili tam sakury a slivky višňoplodé, ktoré umiestnili aj na ulici Pavla Horova.

Dosádzali sa aj stromy v už vysadených alejách. Išlo najmä o jedince, ktoré zničili vandali, dopravné nehody či zostali poškodené po venčení psov,“ dodal Grejták. Na Kollárovej ulici tak pribudli javory mliečne, na Solivarskej ulici pagaštany pleťové, na ulici 19. januára jasene štíhle, na Moyzesovej ulici jasene mannové a na Björnsonovej ulici hraby obyčajné.

Na Vihorlatskej ulici sa dosádzali platany javorolisté, na Gorkého slivky višňoplodé a na Fučíkovej lipy malolisté. „Vo všetkých prípadoch ide o menšie druhy a kultivary vhodné do uličných stromoradí,“ vysvetlil tlačový referent.

Smršť a extrémne sucho

Nahrádzali sa tiež dreviny v Južnom parku, ktoré boli vysadené ako náhrada za dreviny zničené smršťou v roku 2017, ale uhynuli v dôsledku extrémne suchého a teplého počasia počas tohto leta.

Ide najmä o hloh obyčajný v severozápadnej časti parku a o niekoľko krov. Tieto dreviny boli vysadené v rámci reklamácie, ktorú si mesto uplatnilo,“ uviedol Grejták. Dodal, že desiatky nových či náhradných stromov v tomto roku pribudli aj v okolí novobudovaných parkovísk.

Žiaľ, stihli zaúradovať už aj vandali. Tí na ulici Laca Novomeského totiž krátko po vysadení stihli dolámať sakuru a na Solivarskej ulici pagaštan. Apelujeme teda na Prešovčanov, aby si podobné vyčíňanie všímali, prípadne ho hneď nahlásili mestskej polícii,“ dodal tlačový referent.

Viac k témam: vandalizmus, výsadba stromov
Zdroj: Webnoviny.sk – V Prešove vysádzajú stovky stromov, zelenšie budú aj parkoviská © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *