Home / SVET / Americká veľvyslankyňa sa vložila do kauzy TVN, Poliaci žiadajú ospravedlnenie

Americká veľvyslankyňa sa vložila do kauzy TVN, Poliaci žiadajú ospravedlnenie

VARŠAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Kauza okolo poľskej opozičnej televízie TVN, ktorej reportérovi hrozilo trestné stíhanie za údajnú propagáciu fašizmu, má dohru aj na diplomatickej úrovni a môže čiastočne naštrbiť aj inak veľmi priateľské vzťahy medzi USA a Poľskom.

Ultimatívny a urážlivý list

Stúpenci poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na sociálnych sieťach protestujú proti angažovaniu sa americkej veľvyslankyne v Poľsku Georgette Mosbacher, ktorá napísala v súvislosti s kauzou TVN list prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

Podľa stúpencov PiS a poľských národovcov bol však tón jej listu príliš ultimatívny a urážlivý. „ŽIADAM vás, aby ste sa ospravedlnili poľskému národu a poľskému štátu a jeho demokraticky zvoleným predstaviteľom,“ obrátila sa na Twitteri na veľvyslankyňu poslankyňa PiS Krystyna Pawlowicz.

Text listu veľvyslankyne poľskému prezidentovi, ktorý prenikol na verejnosť, pritom nie je nijak neslušný, Mosbacher v ňom iba žiada poľských predstaviteľov, aby bezdôvodne netrestali novinárov za ich prácu. „Dúfam, že členovia vašej vlády nebudú útočiť na nezávislých novinárov, ktorí pracujú vo verejnom záujme, a už vôbec ich nebudú stíhať,“ uvádza veľvyslankyňa USA.

Popletené meno poľského prezidenta

Mnohých Poliakov však nahnevalo aj to, že veľvyslankyňa USA v oslovení listu poplietla meno poľského prezidenta.

V kauze okolo televízie TVN, ktorú vlastní americká televízna spoločnosť Discovery, ide o reportáž jej redaktora z minuloročných osláv narodenín Adolfa Hitlera, ktoré si zorganizovali poľskí priaznivci neonacizmu.

Novinár toto podujatie potajme natáčal a reportáž o ňom pripravil v rámci snahy odkryť pozadie poľských krajne pravicových kruhov. Poľské orgány však začali novinárovi hroziť trestným stíhaním za propagáciu fašizmu a upustili od toho až po mohutnom tlaku verejnosti.

Podľa niektorých analytikov politikom z PiS prekáža informovanie o poľskej neonacistickej scéne z rovnakých dôvodov, pre ktoré sú alergickí aj na akékoľvek zmienky o úlohe Poliakov na vyhladzovaní Židov počas 2. svetovej vojny.

Viac k témam: Adolf Hitler, Georgette Mosbacher, Krystyna Pawlowicz, PiS Právo a spravodlivosť, televízia TVN
Zdroj: Webnoviny.sk – Americká veľvyslankyňa sa vložila do kauzy TVN, Poliaci žiadajú ospravedlnenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *