Home / KULTÚRA / Kunsthalle Bratislava vystaví tvorbu výtvarníka Milana Housera a súčasných objektov

Kunsthalle Bratislava vystaví tvorbu výtvarníka Milana Housera a súčasných objektov

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Samostatnú výstavu českého vizuálneho umelca Milana Housera s názvom Miesto pripojenia ponúkne verejnosti od piatka 30. novembra bratislavská Kunsthalle. Výstava sprevádza kurátorský projekt Vladimíra Beskida OBJEKTívne, ktorý prinesie česko-slovenskú výstavu objektov.

Obraz ako predmet

Spoločné otvorenie oboch výstav od kurátora Beskida sa uskutoční vo štvrtok 29. novembra od 18:00 do 19:00 na prvom poschodí Kunsthalle Bratislava (KHB) na Námestí SNP 12 v Dome umenia. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka KHB Katarína Kručay Hornáková.

Tvorbu Milana Housera možno vo vstupnom priestore KHB, v Kunsthalle LAB na prízemí Domu umenia bližšie spoznať do 27. januára, denne okrem utorka od 12:00 do 19:00 a v stredu od 13:00 do 20:00.

Český výtvarník Milan Houser (1971) sa dlhodobo zaujíma o materiálnosť samotnej maľby a obraz chápe ako predmet. Vo svojich dielach používa prevažne priemyselné materiály a technológie. Dlhodobo skúma možnosti využitia špeciálne vyrábaného laku, ktorý je v súčasnosti jeho dominantným prostriedkom.

Houserova tvorba je o hraničných podobách maľby a objektu. Na výstave tak dominujú sústredené kruhy s liatím farby, pigmentované lakové zväzky a žlté transparentné fólie, avizuje kunsthalle.

Stav súčasnej tvorby objektov

Výstavný projekt OBJEKTívne, ktorý sprevádza Houserova výstava, mapuje stav súčasnej tvorby objektov a inštalácií na českej a slovenskej výtvarnej scéne. Pre tie je často typické použitie neklasických sochárskych materiálov, recyklácia nájdených a odhodených predmetov.

Výstava sa sústreďuje na generácie umelcov, ktorí nastúpili na výtvarnú scénu po zmene režimu, po roku 1989 a dnes tvoria aj v širšom stredoeurópskom kontexte. Ide o umelcov narodených najmä v 60. a 70. rokoch minulého storočia, od roku 1966 až po rok 1980.

Vo výbere kurátora Vladimíra Beskida tak návštevníci expozície spoznajú diela od Jiřího Černického (ČR), Viktora Freša (SR), Krištofa Kinteru (ČR), Dominika Langa (ČR), Mareka Kvetana (SR), Denisy Lehockej (SR), Romana Ondaka (SR), Pavly Scerankovej (SR / ČR) a Tomáša Vaněka (ČR). Na začiatok a na koniec výstavy sú pozvaní špeciálni hostia, o generáciu starší a skúsenejší umelci Jiří Kovanda a Peter Rónai.

Projekt má ambície ukázať príbuzné sochárske myslenie a spoločné kultúrne dedičstvo silnej umeleckej generácie v symbolickom roku 2018. Pri príležitosti 100. výročia vzniku 1. Československej republiky tak oslavujeme aj vyše storočnú tradíciu objektového umenia ako nového média,“ dodáva v texte k výstave jej kurátor. Výstavu OBJEKTívne si záujemcovia na prvom poschodí KHB môžu pozrieť od piatka 30. novembra do 24. februára budúceho roka.

Viac o programe Kunsthalle Bratislava možno nájsť na jej webstránke http://www.kunsthallebratislava.sk.

Viac k témam: Kunsthalle Bratislava, Milan Houser, výstava
Zdroj: Webnoviny.sk – Kunsthalle Bratislava vystaví tvorbu výtvarníka Milana Housera a súčasných objektov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *