Home / EKONOMIKA / Návrh OĽaNO o odchode do penzie po 40 rokoch nie je lacnejší, pustili sa odborári do Matoviča

Návrh OĽaNO o odchode do penzie po 40 rokoch nie je lacnejší, pustili sa odborári do Matoviča

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Návrh OĽaNO na odchod do dôchodku po odpracovaní 40 rokov je neudržateľný. Uviedol to v utorok na tlačovej besede predseda rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna.

Rátajú sa aj roky počas štúdia

Reagoval tak na pondelkové vyjadrenia šéfa hnutia OĽaNO Igor Matoviča, ktorý kritizoval ústavné zastropovanie penzijného veku na 64 rokov, čo by podľa neho malo štát stáť 138 mld. eur. Šéf OĽaNO tvrdil, že návrh jeho hnutia by si vyžiadal 10 mld. eur.

Do roku 2003 sa podľa Machynu ľuďom, ktorí chodili na učňovskú školu alebo na strednú školu, započítavali do odpracovaných rokov aj roky štúdia, teda 40 odpracovaných rokov by mali už vo veku približne 55 rokov.

Podľa štatistík by mohlo ísť vo veku 55 rokov budúci rok do dôchodku približne 434 tisíc ľudí. Každoročne odchádza do dôchodku v priemere 20 tisíc ľudí, v nasledujúcich rokoch by sa počet dôchodcov mohol zvýšiť na približne 82 tisíc, tvrdí. Ďalšie roky by sa tento počet dôchodcov rovnako zvyšoval.

Neodpovedal na zásadné otázky

To je podľa odborárov finančne neúnosné a nechápu, ako dospel Igor Matovič k tomu, že tento návrh by bol lacnejší. Taktiež od roku 1989 do roku 2003 boli do sociálneho poistenia započítavaní aj nezamestnaní. Takže aj tí, ktorí reálne nepracovali, by mohli odísť do dôchodku v skoršom veku.

„Zároveň včera pán Matovič uviedol, že návrhom na zastropovanie veku odchodu do dôchodku na 64 rokov doženieme Slovensko na úroveň Grécka. Je to nezmysel, pretože na Slovensku máme okrem iných opatrení aj dlhovú brzdu, ktorá by to nedovolila a je nesprávne a neodborné používať takýto argument,“ upozornil Machyna.

Matovič na tlačovej konferencii podľa Machynu nedopovedal na niekoľko zásadných otázok ku svojmu návrhu. Napríklad či tí, čo by išli na dôchodok po 40 odpracovaných rokoch, môžu pracovať alebo nie. Machynu by tiež zaujímalo, či by sa ich dôchodky valorizovali alebo nie.

Pohľad ťažko pracujúcich ľudí

Machyna tvrdí, že odborári už dlhodobo hovorili, že súčasný dôchodkový systém nie je udržateľný najmä z pohľadu ťažko pracujúcich ľudí. Našiel sa politický konsenzus vo veku odchodu do dôchodku 64 rokov, čo iniciatíva OZ KOVO ocenila.

Odborári už od júla zbierajú aj podpisy pod petíciu za zastropovanie veku odchodu do dôchodku na 64 rokov, pre matky za každé vychované dieťa o polroka menej, maximálne však do troch detí.

Počet doteraz vyzbieraných podpisov pod petíciu je 227 tisíc, teda podľa odborárov z OZ KOVO je práve toto vzorka, ktorej najviac záleží na zastropovaní odchodu do dôchodku. Do jari by chceli podľa Machynu nazbierať dosť podpisov, aby mohlo byť vyhlásené referendum.

Viac k témam: dôchodkový strop, Emil Machyna, Igor Matovič, OZ KOVO, vek odchodu do dôchodku
Zdroj: Webnoviny.sk – Návrh OĽaNO o odchode do penzie po 40 rokoch nie je lacnejší, pustili sa odborári do Matoviča © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *