Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Komora zubných lekárov žiada vyššie platby od poisťovní, náklady sa stále zvyšujú

Komora zubných lekárov žiada vyššie platby od poisťovní, náklady sa stále zvyšujú

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Členovia Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) nie sú spokojní s platbami od poisťovní. Zhodli sa na tom delegáti jesenného snemu SKZL. Ako komora uviedla vo svojom vyhlásení, zubné lekárstvo je dlhodobo finančne poddimenzované. V rokoch 2016 a 2017 sa platby od zdravotných poisťovní takmer nezvýšili.

Úhrady poisťovní pritom podľa komory nepokrývajú stále sa zvyšujúce náklady zubných ambulancií. Ide o personálne náklady, zvýšenie cien energií, ale aj výdavky na separátory amalgámu a iné materiálno-technické vybavenie. To v konečnom dôsledku pociťuje hlavne pacient napriek tomu, že si hradí zdravotné poistenie, upozorňuje SKZL.

Komora nie je spokojná s výsledkami rokovaní so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) o cenových podmienkach od 1. januára budúceho roku. Priemerný ročný nárast platieb za výkony zubných lekárov od roku 2016 je menej ako 2 %, pričom u ostatných segmentov je navýšenie o 10 až 20 %. „Poisťovňa nám zatiaľ negarantuje také navýšenie finančných prostriedkov pre svojich poistencov, ktoré by sa priblížilo k reálnej hodnote zubno-lekárskeho výkonu,“ vyhlásila komora.

Pozitívne však vníma medializovanú správu VšZP, ktorá v roku 2019 pridá ambulanciám 50 mil. eur. Zubné lekárstvo ako jeden zo segmentov ambulantného sektora požaduje na rok 2019 zvýšenie ceny bodu minimálne o 10 % s následnou úpravou tak, aby sa cena hradená z verejného zdravotného poistenia pre pacientov približovala reálnej hodnote výkonu poskytovania zubno-lekárskej starostlivosti.

V prípade nedohody so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou Slovenská komora zubných lekárov zváži kroky, ktoré by mohli viesť k vypovedaniu zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ uzatvára SKZL.

Viac k témam: Slovenská komora zubných lekárov (SKZL), zdravotné poisťovne
Zdroj: Webnoviny.sk – Komora zubných lekárov žiada vyššie platby od poisťovní, náklady sa stále zvyšujú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *