Home / EKONOMIKA / Facebook sa odvolal proti pokute päťstotisíc libier v kauze firmy Cambridge Analytica

Facebook sa odvolal proti pokute päťstotisíc libier v kauze firmy Cambridge Analytica

LONDÝN 22. novembra (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Facebook podala odvolanie voči rozhodnutiu britského úradu na ochranu údajov o uložení pokuty 500 tisíc libier (GBP) pre úlohu, ktorú mal americký prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete zohrať v škandále firmy Cambridge Analytica. Úrad komisára pre informácie (ICO) nepreukázal, že postup firmy mal priamy negatívny dopad na britských užívateľov, uviedol Facebook vo štvrtok.

Britský úrad na ochranu údajov v októbri rozhodol, že Facebook v rokoch 2007 až 2014 neférovo nakladal s osobnými údajmi užívateľov, keď umožnil developerom aplikácií prístup k ich informáciám bez dostatočne jasného súhlasu. Vymeraná pokuta bola v maximálnej výške, ktorú dovoľovali pravidlá na ochranu údajov platné pred nadobudnutím nariadenia GDPR v máji tohto roka.

Výskumník Aleksandr Kogan a jeho firma GSR použili osobnostný test na zhromaždenie údajov takmer 87 miliónov ľudí na Facebooku. Časť týchto údajov zdieľali so spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá ich použila na politickú reklamu v USA.

Britský úrad na ochranu údajov zistil, že prostredníctvom tohto osobnostného testu sa zhromaždili údaje o vyše 1 mil. ľudí aj vo Veľkej Británii. Úrad komisára pre informácie priamo nekonštatoval, že osobné údaje užívateľov Facebook zdieľal za účelom volebných kampaní, samotné zhromažďovanie informácií ale podľa neho prináša riziko „budúceho zneužitia“.

(1 EUR = 0,89108 GBP)

Viac k témam: Cambridge Analytica, facebook, pokuta
Zdroj: Webnoviny.sk – Facebook sa odvolal proti pokute päťstotisíc libier v kauze firmy Cambridge Analytica © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *