Home / SLOVENSKO / Duchovní v radoch polície alebo v ozbrojených síl by nemali nosiť zbraň, navrhujú národniari

Duchovní v radoch polície alebo v ozbrojených síl by nemali nosiť zbraň, navrhujú národniari

BRATISLAVA 22. novembra (WebNoviny.sk) – Duchovní, ktorí pôsobia v polícii alebo ozbrojených silách, nebudú musieť nosiť zbraň. V novele zákona o Policajnom zbore to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SNS. O ich návrhu bude parlament rokovať na schôdzi, ktorá sa začne na budúci týždeň.

Cieľom tejto novely je vytvorenie zákonnej možnosti v nepridelení a nepoužívaní zbrane pre osoby poverené duchovnou a pastoračnou službou. Národniari argumentujú tým, že použitie zbrane môže viesť aj k smrteľným následkom, čo je v príkrom rozpore s prevažnou väčšinou náboženských vyznaní, keďže život vnímajú ako najvyššiu hodnotu.

Zbrane musia používať

„Osoby poverené duchovnou a pastoračnou službou pôsobiace v Policajnom zbore Slovenskej republiky, Zbore väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky alebo v Ozbrojených silách Slovenskej republiky majú za cieľ plniť úplne odlišné úlohy ako ostatní policajti, príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo vojaci. Odlišné vnímanie duchovnej služby v ozbrojených zboroch a v ozbrojených silách uplatňujú aj v iných krajinách sveta, napríklad v Nemecku, Taliansku, Chorvátsku či Spojených štátoch amerických,“ zdôvodňujú svoj návrh poslanci za SNS.

V súčasnosti sa osobám povereným duchovnou a pastoračnou službou pôsobiacim v ozbrojených zboroch a v ozbrojených silách prideľujú zbrane a v niektorých prípadoch ich musia aj používať, napríklad počas povinných cvičných strelieb, ktoré musia absolvovať.

Výhrady vo svedomí

V prípade Zboru väzenskej a justičnej stráže osoby poverené duchovnou a pastoračnou službou síce zbraň pridelenú nemajú, no používať ju počas povinných cvičných strelieb musia. Predkladaná novela generálne nezakazuje osobám povereným duchovnou a pastoračnou službou v ozbrojených zboroch a v ozbrojených silách držať zbrane.

Bude na rozhodnutí príslušnej cirkevnej autority, či svojim osobám povereným duchovnou a pastoračnou službou umožní mať pridelenú zbraň a používať zbraň, alebo nie.

V praxi môže nastať situácia, keď príslušná cirkevná autorita generálne neudelí súhlas s pridelením a používaním zbrane vo vzťahu k všetkým jej osobám povereným duchovnou a pastoračnou službou v ozbrojených zboroch a ozbrojených silách, ale aj situácia, keď takýto súhlas nebude udelený len individuálne konkrétnej osobe poverenej duchovnou a pastoračnou službou, napríklad na základe jeho žiadosti vo vzťahu k jeho cirkevnej autorite z dôvodu výhrady vo svedomí.

Ochrana ozbrojeným zborom

Predkladaná novela tiež myslí na situácie, keď môže byť osoba poverená duchovnou a pastoračnou službou bez pridelenej zbrane počas výkonu jeho služby v ohrození. Ak na to nastanú okolností, bude osobe poverenej duchovnou a pastoračnou službou bez pridelenej zbrane poskytnutá primeraná ochrana ozbrojeným zborom alebo ozbrojenými silami, ktorých je príslušníkom.

Pod primeranou ochranou osoby poverenej duchovnou a pastoračnou službou bez pridelenej zbrane bude napríklad pridelenie nepriestrelnej vesty, zavedenie režimových opatrení či pridelenie iného príslušníka so zbraňou na ochranu, alebo iné vhodné ochranné opatrenie.

Osoba poverená duchovnou a pastoračnou službou bez pridelenej zbrane bude môcť aj sama požiadať svoj ozbrojený zbor alebo ozbrojené sily o poskytnutie primeranej ochrany, ak sa bude domnievať, že si to okolnosti vyžadujú. O poskytnutí primeranej ochrany rozhodne príslušný veliaci v ozbrojených zboroch alebo v ozbrojených silách.

Viac k témam: Ozbrojené sily SR, Polícia SR, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Duchovní v radoch polície alebo v ozbrojených síl by nemali nosiť zbraň, navrhujú národniari © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *