Home / SVET / Američan sa vydal na dobrodružnú cestu, na ostrove Severný Sentinel ho asi zabil izolovaný kmeň

Američan sa vydal na dobrodružnú cestu, na ostrove Severný Sentinel ho asi zabil izolovaný kmeň

NAÍ DILLÍ 21. novembra (WebNoviny.sk) – Izolovaný kmeň na indickom ostrove Severný Sentinel zrejme zabil amerického občana. V stredu o tom informovala indická polícia.

Podľa indických médií bol Američan na dobrodružnej ceste po súostroviach Andamany a Nikobary, ktoré sa nachádzajú na rozhraní Bengálskeho zálivu a Andamanského mora. Jeho telo našli rybári.

Pátrajú po tele

Policajný predstaviteľ Vidžaj Singh uviedol, že muža zabili v sobotu a polícia sa momentálne pokúša dostať jeho telo. Ako tiež uviedol, siedmich rybárov zatkli za to, že Američanovi sprostredkovali cestu na ostrov, ktorého návštevy vláda prísne zakázala a kde zrejme prišiel o život. Ďalšie podrobnosti neposkytol s tým, že prípad vyšetruje.

Hovorkyňa amerického konzulátu v meste Chennai v juhoindickom štáte Tamilnádu Kathleen Hosie uviedla, že sú si vedomí správ o Američanovi na ostrovoch. „Ak je americký občan nezvestný, úzko spolupracujeme s miestnymi úradmi počas pátracieho úsilia,“ uviedla a dodala, že z dôvodu ochrany súkromia už danú vec nebude ďalej komentovať.

Napádajú cudzincov

Severný Sentinel je súčasťou súostrovia Andamany a jeho územie a okolité vody sú chránené. Pôvodní obyvatelia – Sentinelčania – odmietajú akýkoľvek kontakt s ostatnými ľuďmi a často cudzincov, ktorí sa priblížia, napádajú šípmi alebo oštepmi.

Vo vodách okolo ostrova pytliaci často nelegálne lovia korytnačky, homáre alebo holotúrie. Domorodci v roku 2006 zabili dvoch indických rybárov, ktorých loď odplavilo na breh ostrova.

Organizácia Survival International, ktorá bojuje za práva pôvodného obyvateľstva, uviedla, že smrť Američana by mala dohnať indické úrady k tomu, aby riadne ochraňovali územie sentinelských a andamanských kmeňov.

Britská koloniálna okupácia Andamanských ostrovov zdecimovala kmene, ktoré tam žili, vyhladila tisícky domorodcov a v súčasnosti tam žije len časť z pôvodnej populácie,“ uviedol riaditeľ organizácie Stephen Corry.

Viac k témam: domorodci, kmeň, turista, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Američan sa vydal na dobrodružnú cestu, na ostrove Severný Sentinel ho asi zabil izolovaný kmeň © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *