Home / EKONOMIKA / Systém pomoci v hmotnej núdzi by mal prejsť zmenou, návrh pripraví minister Richter

Systém pomoci v hmotnej núdzi by mal prejsť zmenou, návrh pripraví minister Richter

BRATISLAVA 20. novembra (WebNoviny.sk) – Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter by mal do polovice decembra tohto roka pripraviť návrh na úpravu poskytovania pomoci v hmotnej núdzi smerujúcu k ďalšiemu posilňovaniu motivačného princípu. V utorok ho k tomu uznesením zaviazala vláda.

Tak, aby ten, kto sa zamestná, nepocítil hneď okamžite seky v určitých dávkach, ktoré dostáva,“ uviedol na utorkovej tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini.

Do konca februára budúceho roka má šéf rezortu práce a sociálnych vecí predložiť na rokovanie vlády schému periodickej priamej finančnej podpory firiem, ktoré zamestnajú ľudí zo zraniteľných skupín. Treťou úlohou pre ministra Richtera je do konca marca budúceho roka predložiť na rokovanie vlády návrhy opatrení na podporu udržateľnej zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných, niekoľkonásobne aktivovaných uchádzačov o zamestnanie.

Pracovná sila

Priemysel na Slovensku má podľa Pellegriniho vážne problémy obsadiť voľné pracovné miesta. „Vláda nechcela pristúpiť k prijatiu opatrení len jednostranne,“ povedal. Vláda podľa neho zavedie zjednodušenie dovozu pracovnej sily zo zahraničia. „Je to riadený dovoz ľudí, presne tých, ktorých potrebujeme, presne z krajín, z ktorých chceme a presne s kvalifikáciou, ktorú od nich potrebujeme,“ povedal.

Podľa premiéra je však dôležité zaoberať sa aj rezervami pri zamestnávaní domácej pracovnej sily. „Museli sme začať veľmi otvorene hovoriť o marginalizovaných skupinách, teda o dlhodobo nezamestnaných, ľuďoch, ktorí nechcú robiť, alebo aj o ľuďoch, ktorí z titulu inej farby pleti zamestnávatelia nechceli prijímať do zamestnania,“ povedal Pellegrini.

Povinná predškolská dochádzka

Vláda tiež podľa premiéra požiadala ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby do septembra budúceho roka pripravila zákon, ktorým sa od 1. septembra 2020 ustanoví povinná predškolská výchova pre všetky deti, a to jeden rok pred začatím povinnej školskej dochádzky.

Termín 1. septembra 2020 zdôvodnil tým, aby mali samosprávy a iní zriaďovatelia materských škôl dostatočný čas na využitie eurofondov a ďalších dotačných schém štátu a vďaka týmto prostriedkom vytvorili dodatočné kapacity v materských školách.

Uznesením, ktoré na rokovanie vlády predložil premiér Peter Pellegrini, vyjadrila vláda znepokojenie nad prehlbujúcim sa rozporom medzi potrebou dovozu pracovnej sily zo zahraničia a existenciou dlhodobej nezamestnanosti, a to najmä v marginalizovaných skupinách obyvateľstva. Kabinet tiež znepokojuje nízka úroveň integrácie ľudí s nedokončeným vzdelaním na otvorenom trhu práce.

Viac k témam: hmotná núdza, Ján Richter, Martina Lubyová, Peter Pellegrini, pracovná sila
Zdroj: Webnoviny.sk – Systém pomoci v hmotnej núdzi by mal prejsť zmenou, návrh pripraví minister Richter © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *