Home / SVET / Predseda vládnucej strany v Rumunsku vyhodil šiestich ministrov, ďalší odstúpil sám

Predseda vládnucej strany v Rumunsku vyhodil šiestich ministrov, ďalší odstúpil sám

BUKUREŠŤ 19. novembra (WebNoviny.sk) – Personálne výmeny na kľúčových postoch v Rumunsku, ktoré sa už 1. januára ujíma predsedníctva v Európskej únii (EÚ), sa stále nekončia. Predseda vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea v pondelok vyhodil z vlády šiestich ministrov, z ktorých niektorí patrili v rámci PSD k vnútrostraníckej opozícii. Siedmy minister, šéf rezortu obrany Mihai Fifor, odišiel v pondelok zo svojho postu sám, a v rovnaký deň odstúpila aj starostka Bukurešti Gabriela Firea.

Dragnea sa rozhodol odvolať doterajších šéfov rezortov hospodárstva, dopravy, kultúry, miestneho rozvoja, športu a masovej komunikácie. Zmeny sa dotkli aj ministerstva práce, z ktorého Dragnea stiahol doterajšiu ministerku Liu Olgutu Vasilescu. Tá však na rozdiel od jej šiestich kolegov vládu neopúšťa, keďže ju Dragnea obratom dosadil na čelo rezortu dopravy.

Najvplyvnejší politik v krajine

Rumunský expremiér a bývalý predseda PSD Victor Ponta, ktorý sa dnes radí k najostrejším Dragneovým kritikom, v pondelok označil novú rumunskú vládu za „zmes profesionálnej nekompetentnosti, chýbajúcej chrbtovej kosti a nejasného biznisu s verejnými prostriedkami„.

Dragnea je najvplyvnejším politikom v krajine, napriek tomu, že nemôže byť premiérom. Za zneužívanie moci a pokus zmanipulovať voľby ho odsúdili na tri a pol roka odňatia slobody, no výkon trestu má odložený, kým súd posúdi jeho odvolanie sa voči rozsudku. Vládu tak od januára tohto roku vedie Viorica Dancila, podľa analytikov je však len nastrčenou postavičkou a kontrolu nad dianím vo vláde naďalej drží Dragnea.

Z rumunskej vlády už začiatkom novembra odstúpil minister pre európske záležitosti Victor Negrescu, ktorému Dragnea dlhé mesiace vyčítal, že nedokáže v zahraničí predstavovať rumunskú vládu v tom „správnom“ svetle a tým pádom jej ani zaistiť priazeň zo strany bruselských inštitúcií. Odstúpenie Negresca krátko pred začiatkom rumunského predsedníctva v EÚ pritom predstavuje výraznú komplikáciu pre rumunské vedenie, keďže práve minister pre európske záležitosti mal byť kľúčovou postavou predsedníctva.

Obavy z predsedníctva EÚ

Obavy, ako Rumunsko zvládne úlohy, ktoré mu budú vyplývať z predsedníctva EÚ, zaznievajú už dlhšie aj z Bruselu. Už v októbri ich otvorene pomenovala napríklad aj eurokomisárka pre spravodlivosť, práva spotrebiteľa a rodovú rovnosť Věra Jourová, podľa ktorej je zložité predsedať Európskej únii pre krajinu, ktorá má taký veľký problém s korupciou ako Rumunsko.

Medzi Bukurešťou a európskymi inštitúciami sa minulý týždeň rozhorel spor aj v súvislosti so stavom rumunského súdnictva. Európska komisia (EK) Rumunsko vyzvala, aby zastavilo implementáciu nových zákonov v tejto oblasti, ktoré podľa nej idú proti demokratickým princípom. Premiérka Dancila na to reagovala s tým, že Bukurešť nebude na svojich plánoch nič meniť a výzvu zo strany EK označila za „brutálne miešanie sa do záležitostí Rumunska„.

Budeme pokračovať aj napriek nesúhlasu Európskej komisie. Budeme sa rozhodovať na základe našej ústavy, nie vonkajšieho tlaku,“ vyhlásil v tejto súvislosti hlavný autor kritizovanej reformy, bývalý minister spravodlivosti Florin Iordache. Po týchto slovách, ktoré predniesol v parlamente, ukázal obscénne gesto smerom k poslancom rumunskej opozície. Tú vláda často obviňuje, že je na strane Bruselu a proti vlastnej vláde.

Viac k témam: Liviu Dragnea
Zdroj: Webnoviny.sk – Predseda vládnucej strany v Rumunsku vyhodil šiestich ministrov, ďalší odstúpil sám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia, zadržala podozrivého muža s výbušninou (video)

K incidentu došlo v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *