Home / POLITIKA / DANKOVCI podporujú ORBÁNA a POĽSKO. SNS je za jednotu Európskej únie

DANKOVCI podporujú ORBÁNA a POĽSKO. SNS je za jednotu Európskej únie

Skupina poslancov Slovenskej národnej strany na čele s Jaroslavom Paškom predloží na najbližšej schôdzi NR SR návrh uznesenia, ktorým by parlament zaujal stanovisko k prijatiu článku 7 Lisabonskej zmluvy. 

V znení návrhu, pod ktorý sa podpisuje trojica poslancov SNS sa uvádza, že NR SR berie na vedomie uznesenie Európskeho parlamentu. Zároveň chcú poslanci presadiť, aby náš parlament vyhlásil, že sa bude aktívne zasadzovať za to, aby sa využili všetky dostupné príležitosti pre vzájomný dialóg Maďarska, Poľskej republiky a inštitúcií Európskej únie, ktorý prinesie odpovede na všetky otvorené otázky. A na záver, návrh vyzýva všetkých zainteresovaných aktérov, aby prejavili politickú vôľu pokračovať v konštruktívnom a efektívnom dialógu o všetkých sporných otázkach v záujme zachovania jednoty Európskej únie a znižovania vzájomného napätia.

Predkladateľ návrhu, pán Jaroslav Paška uvádza, že Slovenská republika je od svojho vstupu do EÚ dôveryhodným, konštruktívnym a zodpovedným členom, ktorý má záujem udržiavať a rozvíjať vzťahy so všetkými členskými štátmi. Tento vzťah však môže podľa jeho názoru naštrbiť návrh rozhodnutia Rady EÚ o určení jasného rizika vážneho porušenia zásad právneho štátu zo strany Poľskej republiky a rozhodnutie Rady o určení podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii, v ktorom sa píše, že existuje jasné riziko vážneho porušenia hodnôt, na ktorých je Únia založená, zo strany Maďarska. „Slovenská republika považuje princíp právneho štátu za základný kameň fungovania spoločenstva, akým je Európska únia. Na druhej strane však návrhy na spustenie postupu podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii vnímame ako krajné riešenie v prípadoch, keď zlyhajú všetky iné dostupné možnosti. V prípade otvorených otázok uprednostňujeme riešenia, ktoré budú založené na vzájomnom dialógu v konštruktívnom duchu bez negatívnych následkov na spoluprácu a jednotu v rámci Európskej únie, a ktoré pomôžu posilniť vzájomnú dôveru a znížiť napätie,“ uviedol na adresu pripraveného návrhu uznesenia Jaroslav Paška.

O uznesení k aktuálnemu vývoju vo vzťahoch Maďarska a Poľskej republiky s inštitúciami Európskej únie by mali poslanci národnej rady rokovať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 27. novembra tohto roka.

Zdroj info a foto: FB a TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Váľaju sa ako prasce v miliónoch od štátu ale ako a na čo ich míňajú ?

Ktorí politici berú milióny na svoje strany ale nedali na pamätník okupácie 21. augusta 1968 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *