Home / SVET / Na Cyprus sa po štyridsiatich rokoch vrátila vzácna ukradnutá mozaika zo šiesteho storočia

Na Cyprus sa po štyridsiatich rokoch vrátila vzácna ukradnutá mozaika zo šiesteho storočia

NIKÓZIA 19. novembra (WebNoviny.sk) – Cyperská ministerka komunikácií Vassiliki Anastassiadou oznámila, že sa na Cyprus vrátila vzácna mozaika zo šiesteho storočia, ktorú pred viac ako štyridsiatimi rokmi ukradli z jedného z tamojších kostolov.

Mozaiku s portrétom mladého svätého Marka priviezli do stredomorskej krajiny v nedeľu. Ešte predtým ju cyperským predstaviteľom vlády a cirkvi odovzdali na veľvyslanectve Cypru v Holandsku.

Dielo je jedným z viacerých mozaík, ktoré ukradli z Chrámu všesvätej Bohorodičky Kanakarie po tom, čo sa v roku 1974 Cyprus rozdelil na na grécku a tureckú časť. V apríli sa krajine podarilo získať mozaiku svätého Ondreja, ktorá sa tiež nachádzala v kostole.

Spomínané mozaiky sú jednými z mála takýchto diel, ktoré prežili ôsme a deviate storočie, počas ktorých bolo zničených mnoho pravoslávnych ikon.

Viac k témam: mozaika
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Cyprus sa po štyridsiatich rokoch vrátila vzácna ukradnutá mozaika zo šiesteho storočia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *