Home / KULTÚRA / Hudba / Galériu hudby uzavrie špičkové sláčikové kvarteto Kodály Quartet

Galériu hudby uzavrie špičkové sláčikové kvarteto Kodály Quartet

NITRA 19. novembra (WebNoviny.sk) – Tohtoročný cyklus komorných koncertov Galéria hudby uzavrie renomovaný súbor Kodály Quartet z Maďarska, ktorý patrí medzi významné európske sláčikové kvartetá. Koncert bude v stredu 28. novembra o 19:00 v Koncertnej sále Župného domu v Nitre.

Hudobníci Attila Falvay (husle), Ferenc Bangó (husle), János Fejérvári (viola) a György Éder (violončelo) zahrajú diela Zoltána Kodálya, Clauda Debussyho a Ludwiga van Beethovena.

Kodály Quartet

Kvarteto založili v roku 1966 absolventi Akadémie Franza Liszta v Budapešti a pomenované je podľa významného maďarského skladateľa Zoltána Kodálya od roku 1972. Súbor je ambasádorom maďarskej kultúry v oblasti sláčikových kvartet na domácej a medzinárodnej úrovni.

V posledných desaťročiach sa s veľkým úspechom predstavil nielen v takmer všetkých európskych krajinách, ale aj v USA, Japonsku, Číne, Indii, Austrálii a na Novom Zélande.

Kodály Quartet nahralo aj kompletné sláčikové kvartetá Haydna, Beethovena, Schuberta, nahrávky sa stretli s pozitívnymi recenziami po celom svete. Hlavným cieľom kvarteta je prezentovať diela významných maďarských skladateľov, medzi ktorými stojí v popredí dielo Zoltána Kodálya.

Kvalitné koncertné umenie

Galéria hudby je cyklus komorných koncertov zameraných na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období a súčasnej hudby. Organizátorom je Nitrianska galéria.

Hlavným cieľom koncertného cyklu je podpora kvalitného koncertného umenia, ktoré sa môže významne rozvíjať v zrekonštruovanej Koncertnej sále Župného domu s unikátnou akustikou a klavírnym krídlom značky Steinway & Sons,“ informovala Nitrianska galéria.

Viac k témam: Galéria hudby, Kodály Quartet
Zdroj: Webnoviny.sk – Galériu hudby uzavrie špičkové sláčikové kvarteto Kodály Quartet © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najznámejšia vianočná pieseň je Tichá noc. Viete, ako vznikla a kto ju zložil?

Text tejto najznámejšej vianočnej piesne preložili postupne do viac ako 200 jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *