Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Cestujúci vo vlakoch majú mať väčšie práva, zvýši sa aj odškodné za meškanie

Cestujúci vo vlakoch majú mať väčšie práva, zvýši sa aj odškodné za meškanie

BRATISLAVA 19. novembra (WebNoviny.sk) – Cestujúci v železničnej doprave v Európskej únii by mali mať nárok na vyššie náhrady za dlhšie meškania vlakov.

Osoby so zníženou pohyblivosťou môžu očakávať dostupnejšiu pomoc a cyklisti ľahší prístup do vlakov. Posilnenie práv cestujúcich v železničnej doprave schválil Európsky parlament (EP) úpravou príslušného nariadenia v prvom čítaní.

Schválená reforma pravidiel prijatých v roku 2007 by podľa europarlamentu mala zaistiť vyššiu informovanosť o právach cestujúcich, zlepšiť pomoc osobám so zníženou pohyblivosťou, uľahčiť cyklistom prístup do vlakov, ako aj vyjasniť postupy týkajúce sa riešenia sťažností a zvýšiť náhrady cestujúcich v prípade meškania vlakov.

Bicykel do ktoréhokoľvek vlaku

EP je tak pripravený na rokovania s Radou o konečnom znení nových predpisov, ktoré však môžu začať až keď sa na spoločnej pozícii dohodnú aj ministri členských štátov.

„Cestujúci si už čoskoro budú môcť zobrať bicykel do ktoréhokoľvek vlaku a osoby so zníženou mobilitou sa budú môcť spoľahnúť na lepšiu asistenciu na staniciach a vo vlakoch,“ povedal spravodajca Boguslaw Liberadzki (frakcia socialistov a demokratov).

„Parlament berie práva spotrebiteľov veľmi vážne, preto navrhujeme vyššie náhrady v prípadoch meškania a chceme zaistiť, aby sa na pasažierov na cestách, ktoré pozostávajú z viacerých spojení a na ktoré im boli vydané samostatné lístky, vzťahovala plná ochrana týchto pravidiel,“ dodal.

Vyššie odškodné za meškanie

Náhrady za meškanie dlhšie ako 60 minút sa zvýšia z 25 % na 50 % z ceny prepravy, a to bez straty práva cestujúceho na samotnú dopravu do miesta určenia. Pri meškaní nad 90 minút by mala byť náhrada 75 % z ceny lístka a nad 120 minút by mal byť preplatený celý lístok.

Parlament tiež upravil pravidlá v prípade, ak si cestujúci zakúpi viacero lístkov na jednu cestu s nadväzujúcimi železničnými spojmi, a to tak, aby z nich jasne vyplývalo, že právo cestujúceho na informácie, asistenciu a náhradu musia byť rovnaké, ako pri zakúpení jediného priameho lístka. Poslanci odmietli návrh na oslobodenie železničných dopravcov spod povinnosti vyplatiť cestujúcim kompenzáciu za meškanie pre nepredvídanú mimoriadnu situáciu.

„Som veľmi rada, že niekoľkoročné úsilie, kedy sme aj s kolegami upozorňovali na problémy osôb so zdravotným postihnutím pri cestovaní vlakmi, konečne padlo na úrodnú pôdu. Myslím si, že hoci situácia nie je ešte zďaleka ideálna, nariadenie prinesie hmatateľný pokrok smerom k inkluzívnej doprave a bezbariérovým staniciam,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (konzervatívci a reformisti).

Viac k témam: Európsky parlament, vlaky, železničná doprava
Zdroj: Webnoviny.sk – Cestujúci vo vlakoch majú mať väčšie práva, zvýši sa aj odškodné za meškanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *