Home / SVET / Hamáček nechce pád celej vlády, volá iba po odchode premiéra Babiša

Hamáček nechce pád celej vlády, volá iba po odchode premiéra Babiša

PRAHA 18. novembra (WebNoviny.sk) – Český minister vnútra a predseda ČSSD Jan Hamáček si myslí, že by bolo lepšie, ak by vláda pokračovala bez premiéra Andreja Babiša.

Hamáček nechce pád vlády

Vyjadril sa tak v Českej televízii, pričom poznamenal, že nevidí dôvod na vyslovenie nedôvery celej vláde. Vylúčil zároveň, že by za informáciami o Andrejovi Babišovi mladšom stála rozviedka a vyhlásil, že od premiéra očakáva ospravedlnenie.

„Je pravda, že tá súčasná kauza okolo premiéra vládu extrémne zaťažuje. My sme do tej vlády ale nešli, aby sme riešili kauzy Andreja Babiša,“ uviedol Hamáček s tým, že premiérovo odstúpenie by situáciu vyriešilo. Myslí si však, že hnutie ANO touto cestou nechce ísť.

Opozícia nemá plán B

Predsedníctvo ČSSD by sa malo podľa Hamáčka stretnúť v stredu a do piatka sa rozhodnúť o svojom ďalšom postupe. „Zvažujeme všetky alternatívy, vieme, akú hráme úlohu a chceme vedieť, aké máme možnosti,“ skonštatoval a zároveň poznamenal, že opozícia nemá plán B.

Podľa doterajších ústavných zvyklostí v Českej republike by odstúpenie predsedu vlády znamenalo demisiu celej vlády, no v máji 2017, keď vtedajší premiér Bohuslav Sobotka avizoval podanie demisie, prezident Miloš Zeman uviedol, že by šiel proti ústavnej praxi a vymenil len Sobotku.

Prezident pritom už vo štvrtok uviedol, že keby vyslovili nedôveru vláde, on by jej zostavením opäť poveril Babiša.

Viac k témam: Andrej Babiš, Andrej Babiš mladší, Bohuslav Sobotka, ČSSD Česká strana sociálně demokratická, hnutie ANO, Jan Hamáček, Miloš Zeman
Zdroj: Webnoviny.sk – Hamáček nechce pád celej vlády, volá iba po odchode premiéra Babiša © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čínsky prezident Si Ťin-pching chce užšie obchodné vzťahy so Spojenými štátmi, stretol sa s americkými podnikateľmi

Čínsko-americké vzťahy majú vplyv na budúcnosť a osud ľudstva, povedal čínsky prezident.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *