Home / SLOVENSKO / Verejnosť i kolegovia vzdajú hold zosnulému hercovi Mariánovi Geišbergovi v novej budove SND

Verejnosť i kolegovia vzdajú hold zosnulému hercovi Mariánovi Geišbergovi v novej budove SND

BRATISLAVA 18. novembra (WebNoviny.sk) – Verejnosť, kolegovia a kamaráti v nedeľu vzdajú posledný hold tvorbe a odkazu slovenského divadelného, televízneho a filmového herca, pesničkára, pedagóga, básnika a glosátora Mariána Geišberga. Pietna spomienka na umelca sa uskutoční o 11:00 v novej budove Slovenského národného divadla (SND) na Pribinovej ulici v Bratislave.

Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, brány novej budovy národného divadla sa pre verejnosť otvoria od 10:00. Všetci, ktorí prídu vzdať hold zosnulému umelcovi, môžu svoju spomienku napísať do kondolenčnej knihy, ktorá bude vystavená vo foyer divadla. Herec zomrel v sobotu 10. novembra v Bratislave vo veku 64 rokov po ťažkej chorobe.

Vedenie SND prijalo správu o Geišbergovom úmrtí s veľkým žiaľom. „Slovenská kultúra stratila v osobnosti Mariána Geišberga nielen vynikajúceho herca, talentovaného prozaika, básnika a hudobníka, ale aj vyhranenú osobnosť, ktorá sa nikdy nebála vyslovovať k aktuálnym spoločenským témam a za svojimi občianskymi postojmi si vždy vedela aj stáť,“ uviedlo národné divadlo.

Dlhoročný člen Činohry sa naposledy tešil z potlesku divákov na doskách SND 28. septembra na predstavení hry Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, pripomenula Pažítková.

Marián Geišberg

*23. decembra 1953 – †10. novembra 2018

Loading…

Narodil sa v Piešťanoch a vyrastal na Myjave. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V rokoch 1979 až 1984 pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, neskôr v Divadle SNP v Martine a Divadle pre deti a mládež v Trnave. Od roku 1992 bol členom činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Takmer zo šesťdesiatich dramatických postáv, ktoré na doskách našej prvej divadelnej scény stvárnil, treba spomenúť medzi inými Jepichodova z Višňového sadu, Merkucia z Romea a Júlie, Kočkareva zo Ženby, Dorna z Čajky, Markíza de Sade z Marata-Sadea, Rosmera z Rosmersholmu, Ichareva z Hráčov, Tullusa Aufidiusa z Coriolana či Adama z Bálu.

Jeho poslednou postavou v SND bol Rytier John Falstaff vo Veselých paničkách windsorských. Geišberg pravidelne hosťoval v divadle Astorka, Štúdiu L&S (Štúdiu S), Divadle Andreja Bagara v Nitre, no hlavne v Divadle a.ha., ktorého bol profilujúcou osobnosťou. Presadil sa aj ako filmový a televízny herec. Účinkoval vo filmoch Pásla kone na betóne, Červený kapitán, Revival, Jánošík, Muzika, v televíznom filme Národný hriešnik a v ďalších. Okrem toho bol známy aj ako folkový pesničkár a literát.

Bol prozaikom i básnikom, autorom dvoch poviedkových zbierok Ono ma to poje a Prejsť prahom a zavrieť dvere a básnickej zbierky Byzantskému bohu. Bol tiež výrazným folkovým pesničkárom, vydal dva albumy Nápoky a Neladí-nevadí. Učil tiež herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. „Marián Geišberg bol výrazná umelecká osobnosť s jasným občianskym postojom. Bol veľkodušným bohémom s pevným charakterom a rovnou chrbticou,“ dodalo SND.

Viac k témam: Marián Geišberg, SND Slovenské národné divadlo, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Verejnosť i kolegovia vzdajú hold zosnulému hercovi Mariánovi Geišbergovi v novej budove SND © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *