Home / SLOVENSKO / Aj v súčasnosti prevládajú v ľuďoch zlé myšlienky a sebectvo, povedal Danko v príhovore

Aj v súčasnosti prevládajú v ľuďoch zlé myšlienky a sebectvo, povedal Danko v príhovore

BRATISLAVA 17. novembra (WebNoviny.sk) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) si pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu uctil popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne vo Vrakuni.

Vo svojom príhovore poukazoval na to, že aj dnes, nepoučení minulosťou, ľudia zabúdajú na úctu a dobro. „Žiaľ, aj dnes prevládajú zlé myšlienky, sebectvo, zloba. Niektorí si mýlia demokraciu s tým, že môžu robiť všetko. Tým by som chcel povedať, aby sa znova vrátili k hodnotám, úcte, a skôr, ako na niekoho zaútočia, aby si uvedomili, že je veľmi ľahké niekomu ublížiť, ale veľmi ťažké to odčiniť.“

Na záver sa predseda parlamentu Andrej Danko poklonil pamiatke všetkých tých, ktorí sa nebáli postaviť zoči-voči komunistickému režimu, a to aj napriek tomu, že často zato trpeli nielen oni, ale aj ich rodiny.

Nežná revolúcia

Pred 29. rokmi 17. novembra 1989 zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom na Národnej triede v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie. Do štrajku po vysokých školách v Československu vstúpili herci divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Vzniklo Občianske fórum (OF) a Verejnosť proti násiliu (VPN), 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk na podporu demokratických požiadaviek. Federálne zhromaždenie 29. novembra zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou (16:5), ktorú verejnosť odmietla. V decembri prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom, v ten istý deň prezident odstúpil. 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

Viac k témam: 17. november, Andrej Danko, Nežná revolúcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Aj v súčasnosti prevládajú v ľuďoch zlé myšlienky a sebectvo, povedal Danko v príhovore © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *